Coronatest

Iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen. Ook test de GGD mensen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek omdat zij nauw contact hadden met een corona-patiënt. Dit geldt ook voor mensen die een melding krijgen in de CoronaMelder app omdat ze in contact zijn geweest met iemand met corona. Deze mensen kunnen 5 dagen na het laatste risicovolle contact getest worden.

Maak online afspraak om u te laten testen in een van onze teststraten. U kunt ook nog steeds een afspraak maken via het landelijke coronatest afsprakennummer, tel 0800-1202. Dit nummer is 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar. Bent u zorgmedewerker of leraar? Dan kunt u mogelijk met voorrang testen. Lees meer over testen met voorrang.

Meer informatie vindt u in het overzicht van veelgestelde vragen op deze pagina. Of bekijk onze infographics en stroomschema’s over:

Vindt u het ingewikkeld? Bekijk dan de uitleg van Steffie over testen.

Voor commerciële teststraten

Meld positieve coronatesten

Hoe verloopt de test?

 • Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie.
 • Neem uw identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee.
 • Volg de aanwijzingen van het personeel op.
 • Met een wattenstaafje wordt er wat slijm achter uit uw keel en neus gehaald.
 • Na de test gaat u direct naar huis. Ga niet naar buiten, tot u de uitslag hebt ontvangen.
 • U hoeft niet te betalen voor deze test.

Bekijk de folder die u ontvangt als u bent getest. Hierin staat wat u wel/niet mag doen totdat u de uitslag krijgt.

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt online of telefonisch een afspraak maken.

Online afspraak maken

Maak online afspraak om u te laten testen in onze teststraat in Purmerend, Volendam of in Zaandam. Om een afspraak te maken is een DigiD noodzakelijk. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms.

Telefonisch afspraak maken

 • Maak een afspraak om u te laten testen bij u in de buurt. Bel 0800-1202.
 • Houdt uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt uw BSN op uw paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
 • U krijgt eerst een korte uitleg en vervolgens een medewerker aan de lijn. De telefonisch medewerker is geen arts. Hij of zij geeft geen medisch advies en beantwoordt geen medische vragen.
 • Geef uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en burgerservicenummer. De medewerker helpt u om een afspraak te maken. U krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail.
 • Blijf thuis tot u naar de testafspraak gaat.

Behoort u tot een specifieke testdoelgroep, zoals medewerkers uit de zorg, onderwijs, kinderopvang, contactberoepen, mantelzorgers, paramedici, politie, handhaving en toezicht en jeugdtrainers in de buitensport? Informeer bij uw organisatie of het aanmelden via de bedrijfs-/instellingsarts wenselijk is.

 

Hoe en hoe snel krijg ik de uitslag?

 • Heeft u de afspraak online gemaakt via de afsprakenwebsite? Dan ontvangt u de uitslag online. U moet hiervoor inloggen met uw DigiD. Zodra de uitslag bekend is ontvangt u een bericht per e-mail en sms dat de uitslag klaar staat.
 • Heeft u de afspraak telefonisch gemaakt? Dan spreekt u met de telefonist af of u de uitslag online of telefonisch ontvangt.
  Geeft u aan dat u de uitslag online wilt inzien?  Zodra de uitslag bekend is ontvangt u een bericht per e-mail en sms dat de uitslag klaar staat. Log dan in op coronatest.nl met uw DigiD.
  Heeft u aangegeven dat u telefonisch de uitslag wilt krijgen, maar duurt het u te lang voordat u iets hoort? U kunt ook kijken of de uitslag online staat. Log dan in op coronatest.nl met uw DigiD. Als u de uitslag online heeft gezien, krijgt  u geen telefoontje meer  met de uitslag.
 • Bij een positieve uitslag – u bent wel besmet met het coronavirus – belt iemand van onze GGD u in ieder geval. We starten dan direct het bron- en contactonderzoek op.
 • Zowel bij negatieve als positieve uitslag ontvangt u in principe 48 uur de uitslag, ook in het weekend. Echter in drukke tijden kan het langer duren voordat u de uitslag krijgt.

Waar is de testlocatie?

Woont en/of werkt u in de regio Zaanstreek-Waterland? Dan kunt u gebruik maken van de ‘coronatest drive in’ van GGD Zaanstreek-Waterland in Purmerend en in Zaandam.
Purmerend: Burgemeester Kooimanweg 14, 1442 BZ in Purmerend.
Zaandam: Ronde Tocht 11, 1507 CC in Zaandam.

Het heeft de sterke voorkeur dat u met de auto komt. Dit omdat in Nederland iedereen met klachten binnen moet blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Als iemand met de auto komt komen we zoveel mogelijk aan deze maatregel tegemoet. U komt (het liefst alleen) in een eigen auto naar de coronatest ‘drive in’. De GGD- medewerker neemt een monster bij u af terwijl u in de auto zit. Daarna rijdt u het terrein weer af.

Wat zijn de kosten?

U hoeft niet te betalen voor deze test.

Contact opnemen over uw coronatest

Wij zijn bereikbaar voor vragen over uw coronatest. Bijvoorbeeld als het landelijk coronatest afsprakennummer niet bereikbaar is en u wilt een afspraak maken. Of als u een vraag heeft over de uitslag van uw test. U kunt hiervoor 7 dagen per week van 08.00 – 20.00 uur telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 075- 6518 388.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus heb. Wat nu?

Is de uitslag negatief? Dan had u geen corona toen u werd getest. U mag weer naar buiten. Maar blijf wel thuis als:

 • U bent teruggekeerd uit een risicogebied met veel corona (oranje reisadvies).
 • Iemand in huis (vanaf 6 jaar) coronaklachten én koorts of benauwdheid heeft. En deze persoon heeft nog geen testuitslag.
 • U getest bent omdat u een huisgenoot of nauw contact met corona heeft of omdat u een melding kreeg in de CoronaMelder app. Of u uit quarantaine kunt, hoort u als u de testuitslag krijgt.

Let op: Blijf altijd de basisregels volgen en wees extra voorzichtig rondom ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, ook na een negatieve testuitslag.

Neem contact op met uw huisarts als uw klachten erger worden.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus niet heb. Wat nu?

Houdt u aan de basisregels:

 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak je handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.

Welke klachten passen bij corona?

Klachten heeft die passen bij het coronavirus: verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. Heeft u geen klachten dan heeft het geen zin om u te laten testen.

Ik heb ernstige klachten die passen bij het coronavirus. Wat moet ik doen?

Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost. Ga niet naar de huisarts toe. Van de arts hoort u wat u verder moet doen en waar u getest wordt.

Ik heb klachten en ik behoor tot een risicogroep. Wat moet ik doen?

Heeft u klachten en behoort u tot een risicogroep? Bel eerst uw huisarts of behandelend arts.
Welke risicogroepen zijn er? Kijk op: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen .

Kan ik via mijn GGD of via het landelijke afsprakennummer 0800-1202 een COVID-vrij verklaring krijgen?

Nee. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen de GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.      

Waar moet ik dan naar toe als ik een COVID-vrij verklaring wil hebben?

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’.

 

Moet ik mijn kind laten testen op corona?

Kinderen t/m groep 2 (0-6 jaar)
Kinderen t/m 6 jaar hoeven niet getest te worden als ze verkouden zijn, koorts hebben en/of benauwd zijn. Maar het mag wel. Heeft uw kind klachten én nauw contact gehad met iemand met corona? Dan is het advies om ze wel te testen. U maakt als ouder/verzorger een afspraak via 075 –  651 83 88. Dit nummer is 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar. Kinderen die getest worden blijven thuis tot de uitslag bekend is. Is uw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

Ouders mogen samen met hun kind naar de coronatest ‘drive in’ komen. Kleine kinderen blijven in principe gewoon in het autozitje zitten. U mag uw kind ook op schoot nemen. Wij verzoeken u om uw kind dan op schoot te nemen voordat u de tent in rijdt en na de test gewoon door te rijden. Net buiten het terrein is parkeerruimte waar u uw kind weer op de juiste plek in de auto kunt zetten. Zo voorkomen we dat de doorstroom stagneert en dat er een file ontstaat.

Kinderen in groep 3 t/m 8 (7-12 jaar)
Kinderen in de leeftijdscategorie 7 t/m 12 hoeven niet getest te worden als ze alleen verkoudheidsklachten hebben. Kinderen die verkouden zijn én koorts hebben en/of benauwd zijn, moeten thuisblijven. Het advies is om kinderen in dit geval wel te testen. Dat geldt ook voor kinderen die klachten krijgen nadat ze in contact zijn geweest met iemand met corona. U maakt als ouder/verzorgen een afspraak via 075 –  651 83 88. Dit nummer is 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar. Kinderen die getest worden blijven thuis tot de uitslag bekend is. Is uw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

Ouders mogen samen met hun kind naar de coronatest ‘drive in’ komen. Kleine kinderen blijven in principe gewoon in het autozitje zitten. U mag uw kind ook op schoot nemen. Wij verzoeken u om uw kind dan op schoot te nemen voordat u de tent in rijdt en na de test gewoon door te rijden. Net buiten het terrein is parkeerruimte waar u uw kind weer op de juiste plek in de auto kunt zetten. Zo voorkomen we dat de doorstroom stagneert en dat er een file ontstaat.

Kinderen op de middelbare school en/of kinderen van 13 t/m 17 jaar
Kinderen in de middelbare schoolleeftijd moeten thuisblijven en zich laten testen als zij verkouden zijn, koorts hebben en/of benauwd zijn. U maakt als ouder/verzorgen een afspraak door te bellen met 0800-1202. Uw kind moet wel zelf aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met 0800-1202 om een afspraak te maken. Als uw kind een DigiD heeft kunt u ook online een afspraak maken voor een coronatest.
Is uw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.