Coronatest

Iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen. Ook test de GGD mensen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek omdat zij nauw contact hadden met een corona-patiënt. Dit geldt ook voor mensen die een melding krijgen in de CoronaMelder app omdat ze in contact zijn geweest met iemand met corona. Deze mensen kunnen zich 5 dagen na het laatste risicovolle contact laten testen.

Maak online een afspraak om u te laten testen in een van onze teststraten. Of bel het landelijke coronatest afsprakennummer: 0800-1202. Dit nummer is 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar.

Bent u zorgmedewerker? Dan kunt u zich mogelijk met voorrang laten testen. Lees hier meer over testen met voorrang.
Vanaf zaterdag 2 januari kan onderwijspersoneel dat nodig is om voor leerlingen onderwijs, opvang of beide te verzorgen, met voorrang getest worden.

Lees hier meer over testen met voorrang voor onderwijspersoneel.

Meer informatie vindt u bij de veelgestelde vragen op deze pagina.

Vindt u het ingewikkeld? Bekijk dan de uitleg van Steffie over testen.

Voor commerciële teststraten

Meld positieve coronatesten

Welke klachten passen bij corona?

Klachten heeft die passen bij het coronavirus: verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. Heeft u geen klachten dan heeft het geen zin om u te laten testen.

Ik heb klachten en ik behoor tot een risicogroep. Wat moet ik doen?

Heeft u klachten en behoort u tot een risicogroep? Bel eerst uw huisarts of behandelend arts.
Welke risicogroepen zijn er? Kijk op: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen .

Ik heb ernstige klachten die passen bij het coronavirus. Wat moet ik doen?

Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost. Ga niet naar de huisarts toe. Van de arts hoort u wat u verder moet doen en waar u getest wordt.

Moet ik mijn kind laten testen op corona? En hoe gaat het testen?

Vanaf 8 februari zijn de regels voor testen en quarantaine voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar veranderd. Kinderen die naar de basisschool gaan moeten thuisblijven en zich laten testen bij klachten. Dus zowel met milde klachten als met zware klachten.

Ernstig ziek? Bel de huisarts

Is het kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Kinderen van 0 tot 4 jaar

Kinderen tot 4 jaar mogen wel naar de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis. Kinderen tot 4 jaar kunnen getest worden. Laat uw kind in ieder geval testen en houd het thuis als:

 • Uw kind zware klachten heeft, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid;
 • Uw kind ernstig ziek is, overleg met uw huisarts of het kind getest moet worden;
 • Uw kind nauw contact heeft gehad met iemand met corona;
 • Uw kind klachten heeft en contact heeft gehad met iemand met corona;
 • De GGD adviseert om te testen vanwege een uitbraakonderzoek.

Heeft uw kind zware klachten en laat u het kind niet testen? Houd uw kind thuis. Huisgenoten blijven ook thuis als het kind naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid. Uw kind mag weer naar de kinderopvang als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Huisgenoten mogen dan ook uit quarantaine. Blijven de klachten aanhouden? Dan mag uw kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar de opvang.

Kinderen van 4 t/m 12 jaar (op de basisschool)

Kinderen die naar de basisschool gaan moeten thuisblijven en zich laten testen bij klachten. Dus zowel met milde klachten (loopneus, verkoudheid, niezen en keelpijn) als met zware klachten (veel hoesten, koorts of benauwdheid). Kinderen die af en toe hoesten, en kinderen die astma, hooikoorts of chronische luchtwegklachten hebben, hoeven niet getest te worden als ze geen andere klachten hebben. Huisgenoten blijven ook thuis als het kind naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid.

Laat u uw kind niet testen? Dan mag het pas weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Huisgenoten mogen dan ook uit quarantaine. Blijven de milde klachten aanhouden? Dan mag uw kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar school of opvang.

Kinderen vanaf 4 jaar moeten ook thuisblijven en getest worden als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.

Kinderen op de middelbare school

Voor kinderen die op de middelbare school zitten of ouder zijn dan 13 jaar blijven dezelfde regels gelden. Bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Zij blijven ook thuis en laten zich testen na contact met iemand met corona.

Testafspraak maken voor kinderen

 • Een afspraak voor kinderen tot en met 6 jaar kunt u maken via 075 –  651 83 88.
 • Een afspraak voor kinderen vanaf 7 jaar kunt u maken via 0800 – 1202.
 • Afspraken voor het hele gezin (ook als hier kinderen jonger dan 7 jaar bij zijn) kunt u maken via 0800 – 1202.

Beide nummers zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 – 20.00 uur.

U maakt als ouder of verzorger een afspraak. Kinderen van 16 of 17 mogen zelf bellen voor een testafspraak. Voor kinderen met een DigiD kunt u online een afspraak maken.

Heeft uw kind contact gehad met iemand met corona? Dan hoort u van de GGD hoe u de afspraak maakt.

Hoe gaat het testen?

GGD Zaanstreek-Waterland werkt ook bij kinderen met de PCR test. Hierbij wordt er met een wattenstaafje wat slijm achter uit de keel en neus gehaald. De blaastest is alleen geschikt voor 18 jaar en ouder. In dit item van het Jeugdjournaal krijgen u en uw kind een indruk van een coronatest bij kinderen. De informatie in het filmpje over een kinderteststraat is niet van toepassing in Zaanstreek-Waterland.
Ouders mogen samen met hun kind naar de ‘drive in’ teststraat komen. Kleine kinderen blijven in hun autozitje zitten of u mag uw kind ook op schoot nemen. Wij verzoeken u om uw kind op schoot te nemen voordat u de tent in rijdt en na de test gewoon door te rijden. Net buiten onze teststraten is parkeerruimte waar u uw kind weer op de juiste wijze in de auto kunt zetten. Zo zorgen we ervoor dat er geen files in de teststraat komen.

Houd uw kind thuis totdat de testuitslag bekend is. Kijk voor meer informatie op de pagina Quarantaineregels voor gezinnen.

Er zijn een paar GGD’en die daarnaast gebruik maken van de Sabbelwat. In Zaanstreek-Waterland doen we deze test niet. Het is test waarbij een kind aan een sponsje op een stokje moet sabbelen om 2 ml. speeksel op te kunnen vangen. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze manier van testen niet perse kindvriendelijker dan de PCR test. Een ander nadeel is dat de testresultaten apart geanalyseerd moeten worden. De testuitslag kan daarom langer duren.

 

Meer informatie over het coronavirus en onderwijs en opvang vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt online of telefonisch een afspraak maken.

Online afspraak maken

Maak online afspraak om u te laten testen in onze teststraat in Purmerend, Volendam of in Zaandam. Om een afspraak te maken is een DigiD noodzakelijk. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms.

Telefonisch afspraak maken

 • Maak een afspraak om u te laten testen bij u in de buurt. Bel 0800-1202.
 • Houdt uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt uw BSN op uw paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
 • U krijgt eerst een korte uitleg en vervolgens een medewerker aan de lijn. De telefonisch medewerker is geen arts. Hij of zij geeft geen medisch advies en beantwoordt geen medische vragen.
 • Geef uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en burgerservicenummer. De medewerker helpt u om een afspraak te maken. U krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail.
 • Blijf thuis tot u naar de testafspraak gaat.

Behoort u tot een specifieke testdoelgroep, zoals medewerkers uit de zorg, onderwijs, kinderopvang, contactberoepen, mantelzorgers, paramedici, politie, handhaving en toezicht en jeugdtrainers in de buitensport? Informeer bij uw organisatie of het aanmelden via de bedrijfs-/instellingsarts wenselijk is.

Waar is de testlocatie?

U kunt gebruik maken van de coronateststraten van GGD Zaanstreek-Waterland in Purmerend, Wormerveer en Zaandam.
Purmerend: Burgemeester Kooimanweg 14, 1442 BZ in Purmerend.
Wormerveer: Handelsweg 31, 1525 RG in Westknollendam (Wormerveer).
Zaandam: Ronde Tocht 11, 1507 CC in Zaandam.

Testbus Volendam: Parkeerplaats toeristenbussen Parallelweg te Volendam.
De openingstijden zijn 8.30 -12.00 uur en van 12.45 uur -15.15 uur

Het heeft de sterke voorkeur dat u met de auto komt. Dit omdat in Nederland iedereen met klachten binnen moet blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Als iemand met de auto komt komen we zoveel mogelijk aan deze maatregel tegemoet. U komt (het liefst alleen) in een eigen auto naar de coronatest ‘drive in’. De GGD- medewerker neemt een monster bij u af terwijl u in de auto zit. Daarna rijdt u het terrein weer af.

Hoe verloopt de test?

 • Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie.
 • Neem uw identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee.
 • Volg de aanwijzingen van het personeel op.
 • Met een wattenstaafje wordt er wat slijm achter uit uw keel en neus gehaald.
 • Na de test gaat u direct naar huis. Ga niet naar buiten, tot u de uitslag hebt ontvangen.
 • U hoeft niet te betalen voor deze test.

Bekijk de folder die u ontvangt als u bent getest. Hierin staat wat u wel/niet mag doen totdat u de uitslag krijgt.

Hoe en hoe snel krijg ik de uitslag?

 • Heeft u de afspraak online gemaakt via de afsprakenwebsite? Dan ontvangt u de uitslag online. U moet hiervoor inloggen met uw DigiD. Zodra de uitslag bekend is ontvangt u een bericht per e-mail en sms dat de uitslag klaar staat.
 • Heeft u de afspraak telefonisch gemaakt? Dan spreekt u met de telefonist af of u de uitslag online of telefonisch ontvangt.
  Geeft u aan dat u de uitslag online wilt inzien?  Zodra de uitslag bekend is ontvangt u een bericht per e-mail en sms dat de uitslag klaar staat. Log dan in op coronatest.nl met uw DigiD.
  Heeft u aangegeven dat u telefonisch de uitslag wilt krijgen, maar duurt het u te lang voordat u iets hoort? U kunt ook kijken of de uitslag online staat. Log dan in op coronatest.nl met uw DigiD. Als u de uitslag online heeft gezien, krijgt  u geen telefoontje meer  met de uitslag.
 • Bij een positieve uitslag – u bent wel besmet met het coronavirus – belt iemand van onze GGD u in ieder geval. We starten dan direct het bron- en contactonderzoek op.
 • Zowel bij negatieve als positieve uitslag ontvangt u in principe 48 uur de uitslag, ook in het weekend. Echter in drukke tijden kan het langer duren voordat u de uitslag krijgt.

Wat zijn de kosten?

U hoeft niet te betalen voor deze test.

Contact opnemen over uw coronatest

Wij zijn bereikbaar voor vragen over uw coronatest. Bijvoorbeeld als het landelijk coronatest afsprakennummer niet bereikbaar is en u wilt een afspraak maken. Of als u een vraag heeft over de uitslag van uw test. U kunt hiervoor 7 dagen per week van 08.00 – 20.00 uur telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 075- 6518 388.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus heb. Wat nu?

De GGD neemt contact met u op voor bron en contactonderzoek als uit de test blijkt dat u het coronavirus hebt.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus niet heb. Wat nu?

Is de uitslag negatief? Dan had u geen corona toen u werd getest. U mag weer naar buiten.
Blijf wel thuis als:

 • U bent teruggekeerd uit een risicogebied met veel corona (oranje reisadvies).
 • Iemand in huis (vanaf 6 jaar) coronaklachten én koorts of benauwdheid heeft. En deze persoon heeft nog geen testuitslag.
 • U getest bent omdat u een huisgenoot of nauw contact met corona heeft of omdat u een melding kreeg in de CoronaMelder app. Of u uit quarantaine kunt, hoort u als u de testuitslag krijgt.

Let op: Blijf altijd de basisregels volgen en wees extra voorzichtig rondom ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, ook na een negatieve testuitslag.

 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak je handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.

Neem contact op met uw huisarts als uw klachten erger worden.

 

Kan ik via mijn GGD of via het landelijke afsprakennummer 0800-1202 een COVID-vrij verklaring krijgen?

Nee. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen de GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.      

Waar moet ik dan naar toe als ik een COVID-vrij verklaring wil hebben?

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’.

 

De avondklok geldt vanaf 21.00 uur, wat als ik nog onderweg ben van een teststraat?

Noodzakelijke medische zorg is een reden om na 21.00 uur naar buiten te mogen. De vraag is hier wel of dit zorg is die kan wachten tot overdag. Mocht u vanwege een coronatest of -vaccinatie nog onderweg zijn, dan kunt u dit aangeven op uw Eigen verklaring avondklok.

Begeleidt u als mantelzorg een oudere bij de vaccinatie of coronatest? Dan is dit een reden om nog na 21.00 uur buiten te zijn. U vult dit dan in op de Eigen verklaring avondklok.