Coronatest

Iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen. Maak online afspraak om u te laten testen in onze teststraat in Purmerend of in Zaandam. U kunt ook nog steeds een afspraak maken via het landelijke coronatest afsprakennummer, tel 0800-1202. Dit nummer is 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar.

U kunt een afspraak maken als u milde klachten heeft die passen bij het coronavirus: verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. Heeft u geen klachten dan heeft het geen zin om u te laten testen.

Meer informatie vindt u in het overzicht van veelgestelde vragen op deze pagina. Of bekijk onze infographics en stroomschema’s over:

Vindt u het ingewikkeld? Bekijk dan de uitleg van Steffie over testen.

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt online of telefonisch een afspraak maken.

Online afspraak maken

Maak online afspraak om u te laten testen in onze teststraat in Purmerend, Volendam of in Zaandam. Om een afspraak te maken is een DigiD noodzakelijk. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms.

Telefonisch afspraak maken

 • Maak een afspraak om u te laten testen bij u in de buurt. Bel 0800-1202.
 • Houdt uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt uw BSN op uw paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
 • U krijgt eerst een korte uitleg en vervolgens een medewerker aan de lijn. De telefonisch medewerker is geen arts. Hij of zij geeft geen medisch advies en beantwoordt geen medische vragen.
 • Geef uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en burgerservicenummer. De medewerker helpt u om een afspraak te maken. U krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail.
 • Blijf thuis tot u naar de testafspraak gaat.

Behoort u tot een specifieke testdoelgroep, zoals medewerkers uit de zorg, onderwijs, kinderopvang, contactberoepen, mantelzorgers, paramedici, politie, handhaving en toezicht en jeugdtrainers in de buitensport? Informeer bij uw organisatie of het aanmelden via de bedrijfs-/instellingsarts wenselijk is.

 

Hoe verloopt de test?

 • Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie.
 • Neem uw identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee.
 • Volg de aanwijzingen van het personeel op.
 • Met een wattenstaafje wordt er wat slijm achter uit uw keel en neus gehaald.
 • Na de test gaat u direct naar huis. Ga niet naar buiten, tot u de uitslag hebt ontvangen.
 • U hoeft niet te betalen voor deze test.

Waar is de testlocatie?

Woont en/of werkt u in de regio Zaanstreek-Waterland? Dan kunt u gebruik maken van de ‘coronatest drive in’ van GGD Zaanstreek-Waterland in Purmerend en in Zaandam.
Purmerend: Burgemeester Kooimanweg 14, 1442 BZ in Purmerend.
Zaandam: Ronde Tocht 11, 1507 CC in Zaandam.

Het heeft de sterke voorkeur dat u met de auto komt. Dit omdat in Nederland iedereen met klachten binnen moet blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Als iemand met de auto komt komen we zoveel mogelijk aan deze maatregel tegemoet. U komt (het liefst alleen) in een eigen auto naar de coronatest ‘drive in’. De GGD- medewerker neemt een monster bij u af terwijl u in de auto zit. Daarna rijdt u het terrein weer af.

Hoe en hoe snel krijg ik de uitslag?

 • Heeft u de afspraak online gemaakt via de afsprakenwebsite? Dan ontvangt u de uitslag online als deze negatief is (u heeft geen corona). U moet hiervoor inloggen met uw DigiD. Zodra de uitslag bekend is ontvangt u een bericht per e-mail en sms dat de uitslag klaar staat.
 • Heeft u de afspraak telefonisch gemaakt? Dan spreekt u met de telefonist af of u de uitslag online ontvangt of dat u gebeld wordt als de uitslag negatief is (u heeft geen corona).
  Wilt u de uitslag online ontvangen dan moet u hiervoor inloggen met uw DigiD. Zodra de uitslag bekend is ontvangt u een bericht per e-mail en sms dat de uitslag klaar staat.
 • Bij een positieve uitslag – u bent wel besmet met het coronavirus – belt iemand van onze GGD u. We starten dan direct bron- en contactonderzoek op.
 • Zowel bij negatieve als positieve uitslag ontvangt u 48 uur de uitslag, ook in het weekend.

Wat zijn de kosten?

U hoeft niet te betalen voor deze test.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus heb. Wat nu?

 • De GGD bespreekt met u wat u en uw huisgenoten moeten doen.
 • De GGD onderzoekt met wie u contact hebt gehad, en belt deze mensen. Dit noemen we het bron- en contactonderzoek.
 • Informeer zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus niet heb. Wat nu?

Houdt u aan de basisregels:

 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak je handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.

Ik heb klachten en ik behoor tot een risicogroep. Wat moet ik doen?

Heeft u klachten en behoort u tot een risicogroep? Bel eerst uw huisarts of behandelend arts.
Welke risicogroepen zijn er? Kijk op: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen .

Ik heb ernstige klachten die passen bij het coronavirus. Wat moet ik doen?

Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost. Ga niet naar de huisarts toe. Van de arts hoort u wat u verder moet doen en waar u getest wordt.

Mijn kind, tot en met 6 jaar, heeft klachten die ook passen bij COVID-19. Moet mijn kind getest worden?

Bij kleine kinderen kijkt de GGD naar de omstandigheden. Het belangrijkste blijft dat een kind met verkoudheidsklachten thuis blijft en dat gelet wordt op klachten bij de andere gezinsleden. Gaat het bijvoorbeeld om meerdere kinderen op een kinderdagverblijf die ziek zijn. Dan overleggen we met het kinderdagverblijf.
Het aanmelden voor een coronatest voor kinderen tot en met 6 jaar loopt dan ook niet via het landelijk coronatest afsprakennummer. U kunt hiervoor rechtstreeks bellen met onze GGD, die samen met u beoordeelt of een test noodzakelijk is. Het telefoonnummer dat u kunt bellen is 075 –  651 83 88. Dit nummer is 7 dagen per week van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

Ouders mogen samen met hun kind naar de coronatest ‘drive in’ komen. Kleine kinderen blijven in principe gewoon in het autozitje zitten. U mag uw kind ook op schoot nemen. Wij verzoeken u om uw kind dan op schoot te nemen voordat u de tent in rijdt en na de test gewoon door te rijden. Net buiten het terrein van de brandweer is parkeerruimte waar u uw kind weer op de juiste plek in de auto kunt zetten.
Zo voorkomen we dat de doorstroom stagneert en dat er een file ontstaat.

Kan ik via mijn GGD of via het landelijke afsprakennummer 0800-1202 een COVID-vrij verklaring krijgen?

Nee. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen de GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.      

Waar moet ik dan naar toe als ik een COVID-vrij verklaring wil hebben?

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’.