Coronatest

Iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen. Ook test de GGD mensen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek of mensen die een melding kregen in de coronacheckapp. Dit gebeurt wanneer iemand nauw contact had met een corona-patiënt. Deze personen kunnen zich 5 dagen na het laatste risicovolle contact laten testen.

Lees en hoor eenvoudige uitleg over testen op corona. Of lees informatie in andere talen.

Meer informatie over de coronatest leest u hieronder.

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt online of telefonisch een afspraak maken.

Online afspraak maken

Maak een online afspraak om u te laten testen in onze teststraat in Purmerend of in Zaandam. Om een afspraak te maken is een DigiD noodzakelijk. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Krijgt u alleen testlocaties verder weg als keuze? Ververs dan de browser of probeer het later dan nog eens. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms.

Telefonisch afspraak maken

 • Maak een afspraak om u te laten testen bij u in de buurt. Bel 0800-1202.
 • Houdt uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Deze vindt u BSN op uw paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
 • U krijgt eerst een korte uitleg en vervolgens een medewerker aan de lijn. De telefonisch medewerker is geen arts. Hij of zij geeft geen medisch advies en beantwoordt geen medische vragen.
 • Geef uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en BSN. De medewerker helpt u om een afspraak te maken. U krijgt een afspraakbevestiging via sms en e-mail.
 • Blijf thuis tot u naar de testafspraak gaat.

Werkt u in de zorg, het onderwijs of kinderopvang? Lees dan de informatie verder op deze pagina.

Moet ik mijn kind laten testen op corona? En hoe gaat het testen?

Kinderen met zware klachten moeten thuisblijven en zich laten testen. Dus met koorts, benauwdheid of veel hoesten. Is het kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Waar is de testlocatie? En wat zijn de openingstijden?

U kunt voor een coronatest in Zaanstreek-Waterland terecht bij een van onze testlocaties. Maak online een afspraak of bel het landelijke afsprakennummer: 0800-1202. Dit nummer is 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar. De uitslag krijgt u binnen 24-48 uur.

Purmerend: Burgemeester Kooimanweg 14, 1442 BZ in Purmerend.
Zeven dagen in de week geopend van 9.00 – 12.00 en van 13.00 – 16.30 uur.

Zaandam: Ronde Tocht 11, 1507 CC in Zaandam.
Zeven dagen in de week geopend van 9.00 – 12.00 en van 13.00 – 16.30 uur.

Zaandam: Vermiljoenweg, parkeerterrein achter Albert Heijn XL (niet Centrum Jong aan de Bristolroodstraat)
7 dagen per week geopend van 9.00 -12.15 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.

Volendam: parkeerterrein bij de Zusterschoolstraat 1A, 1131 HC, Volendam.
7 dagen per week geopend van 9.00 tot 12.15 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.

Krommenie/Assendelft: terrein van de NS, Krommenie/Assendelft aan de Teunis Glijnisweg.
7 dagen per week geopend van 9.00 -12.15 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.

Wij verzoeken u om 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen (zolang de test niet wordt uitgevoerd).

Het heeft de sterke voorkeur dat u met de auto komt. Dit omdat in Nederland iedereen met klachten binnen moet blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Als iemand met de auto komt komt u zoveel mogelijk aan deze maatregel tegemoet. U komt (het liefst alleen) in een eigen auto naar de coronateststraat.
In Purmerend parkeert u uw auto buiten, de verkeersregelaar vertelt u waar. In Zaandam neemt de GGD-medewerker een monster bij u af terwijl u in de auto zit. Daarna rijdt u het terrein weer af.

Hoe verloopt de test?

 • Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie.
 • Neem uw identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee.
 • Volg de aanwijzingen van het personeel op.
 • Met een staafje wordt er wat slijm achter uit uw keel en neus gehaald. Bij kinderen gaat het staafje minder diep in de neus.
 • Na de test gaat u direct naar huis. Ga niet naar buiten, tot u de uitslag hebt ontvangen.
 • Deze test is gratis.

Bekijk de folder die u ontvangt als u bent getest. Hierin staat wat u wel/niet mag doen totdat u de uitslag krijgt.

Testen voor op reis

De GGD test niet voor een reis naar het buitenland. U kunt hiervoor terecht bij andere aanbieders. Kijk hiervoor op www.testenvooropreis.org

Reisadvies verschilt per land

Uw reisbestemming bepaalt wat voor soort coronatest u nodig heeft en hoe oud een testuitslag mag zijn voordat u het land inreist. Bekijk op daarom op www.wijsopreis.nl wat u moet regelen voor een reis naar het buitenland.

Ik werk in de zorg, kinderopvang of in het onderwijs, hoe kan ik mij met voorrang laten testen?

Medewerkers uit de zorg, kinderopvang en het onderwijs kunnen zich met voorrang laten testen op het coronavirus. Dit kan bij onze teststraten in Zaandam en Purmerend.

Zorgverleners, onderwijzend personeel en medewerkers in de kinderopvang met coronaklachten kunnen zich dagelijks tussen 09.00 -11.00 uur laten testen. Hiervoor is wel een afspraak nodig. U belt het prioriteitsnummer 0800 – 8101 om een afspraak te maken (bereikbaar tussen 7.30 – 20.00 uur).
De testuitslag kan dezelfde avond vanaf 19.00 uur via coronatest.nl worden ingezien. Bij een positieve testuitslagen neemt de GGD contact met u op.

Voor wie is deze regeling

Medewerkers met een essentiële rol in de continuïteit van de zorg, het onderwijs of de opvang van kinderen komen in aanmerking voor de voorrangsregeling. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer informatie en aan welke criteria u moet voldoen als:

Hoe en hoe snel krijg ik de uitslag?

 • Heeft u de afspraak online gemaakt via de afsprakenwebsite? Dan ontvangt u de uitslag online. U moet hiervoor inloggen met uw DigiD. Zodra de uitslag bekend is ontvangt u een bericht per e-mail en sms dat de uitslag klaar staat.
 • Heeft u de afspraak telefonisch gemaakt? Dan spreekt u met de telefonist af of u de uitslag online of telefonisch ontvangt.
  Geeft u aan dat u de uitslag online wilt inzien?  Zodra de uitslag bekend is ontvangt u een bericht per e-mail en sms dat de uitslag klaar staat. Log dan in op coronatest.nl met uw DigiD.
  Heeft u aangegeven dat u telefonisch de uitslag wilt krijgen, maar duurt het u te lang voordat u iets hoort? U kunt ook kijken of de uitslag online staat. Log dan in op coronatest.nl met uw DigiD. Als u de uitslag online heeft gezien, krijgt  u geen telefoontje meer  met de uitslag.
 • Bij een positieve uitslag – u bent wel besmet met het coronavirus – belt iemand van onze GGD u. We starten dan direct het bron- en contactonderzoek op.
  Het kan ook zijn dat u een beveiligde e-mail van GGDGHOR krijgt. In deze mail staat dat het vanwege het zeer hoge aantal besmettingen mogelijk langer duurt dan normaal voordat de betreffende GGD belt. Of dat het de GGD mogelijk niet lukt om te bellen voor het bron- en contactonderzoek. In deze mail vinden de positief geteste mensen alvast informatie over hun besmetting met COVID-19 en het informeren van hun contacten.
 • Zowel bij negatieve als positieve uitslag ontvangt u in principe binnen 48 uur de uitslag, ook in het weekend. Echter in drukke tijden kan het langer duren voordat u de uitslag krijgt.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus heb. Wat nu?

De GGD neemt contact met u op voor bron en contactonderzoek als uit de test blijkt dat u het coronavirus hebt.

Als er heel veel besmettingen zijn dan kan de GGD geen bron en contactonderzoek doen. Het kan dan voorkomen dat u een beveiligde e-mail krijgt van GGDGHOR waar adviezen voor u in staan.

Welke klachten passen bij corona?

Klachten die passen bij het coronavirus: verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak.

Heeft u ernstige klachten of verergeren uw klachten? Heeft u koorts (temperatuur boven de 38 graden Celsius) en/of bent benauwd. Bel uw huisarts of de huisartsenpost. Ga niet naar de huisarts toe. Van de arts hoort u wat u verder moet doen en waar u getest wordt.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus niet heb. Wat nu?

Is de uitslag negatief? Dan had u geen corona toen u werd getest. U mag weer naar buiten.
Blijf wel thuis als:

 • Bent u op reis geweest? Kijk op https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/ om te checken wat de regels zijn bij terugkomst in Nederland.
 • U getest bent omdat u een huisgenoot of nauw contact met corona heeft of omdat u een melding kreeg in de CoronaMelder app. U blijft dan in quarantaine, op dag 5 laat u zich bij de GGD testen. Als deze test negatief is dan mag u uit quarantaine.
  U hoeft bij een negatieve test niet in quarantaine te blijven als u langer dan  7 dagen geleden een boosterprik hebt gekregen of korter dan 8 weken corona hebt doorgemaakt. Blijf wel in quarantaine als u zelf (ook) klachten hebt.

Let op: Blijf altijd de basisregels volgen en wees extra voorzichtig rondom ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, ook na een negatieve testuitslag.

 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak de handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Ventileer de ruimte waar u met anderen bent.

Neem contact op met uw huisarts als uw klachten erger worden.

Ik heb klachten en ik behoor tot een risicogroep. Wat moet ik doen?

Heeft u klachten en behoort u tot een risicogroep? Bel eerst uw huisarts of behandelend arts.
Welke risicogroepen zijn er? Kijk op: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen .

Bent u ouder dan 70, hebt u een chronische ziekte of minder weerstand én heeft u koorts? Neem dan ook contact op met uw huisarts.

Wat zijn de kosten?

De coronatest van de GGD is gratis.

Welke testen zijn er?

Welke corona(snel)testen zijn er?

Tot voor kort gebruikten we de PCR-test als enige test in Nederland om het coronavirus op te sporen. Inmiddels zijn er meer corona(snel)testen op de markt. Hieronder vindt u een overzicht.

PCR-test

Op de testlocaties van de GGD kunt u gratis de PCR-test (Polymerase Chain Reaction) doen. Met een staafje (swab) haalt de GGD-medewerker wat slijm uit neus en keel. Dit stuurt de GGD vervolgens naar een laboratorium dat het onderzoekt.

De PCR-test is bijzonder betrouwbaar en toont ook kleine hoeveelheden genetisch materiaal van het coronavirus aan. Daarom geldt deze coronatest wereldwijd als de gouden standaard. De verwerking en analyse van de PCR-test kost echter tijd. Over het algemeen heeft u binnen 48 uur de uitslag.

Verschillende soorten sneltesten

Bij sneltesten is de tijd tussen de test en de uitslag een stuk korter. Er zijn verschillende soorten testen, die allemaal op een andere manier werken:

 •  Moleculaire sneltesten tonen, net als de PCR-test, het genetisch materiaal van het coronavirus aan. Een mooi voorbeeld is de LAMP (Loop mediAted isotherMal amPlicifation) van TNO die GGD Amsterdam gebruikt. Deze sneltest heeft minder tussenstappen dan de PCR-test en de analyse vindt direct plaats op de testlocatie. Hierdoor is de uitslag al binnen enkele uren bekend.
 • Antigeen-sneltesten reageren op bepaalde eiwitten (antigenen) van het coronavirus. Een aantal van deze testen vindt het RIVM betrouwbaar voor mensen met klachten. Echter niet voor zorgmedewerkers en mensen uit risicogroepen. Zij krijgen het advies om een PCR-test te laten doen. Commerciële partijen bieden de antigeen-sneltest tegen betaling aan.
 • Daarnaast zijn er innovatieve sneltesten die nieuwe manieren gebruiken om het virus aan te tonen. Een ervan is de e-Nose ‘SpiroNose’ van Breathomix. Deze ademtest analyseert de lucht die mensen uitademen en ‘ruikt’ binnen enkele seconden of iemand mogelijk is besmet met het coronavirus. Bij twijfel volgt nog een tweede test. Op dit moment lopen er proeven bij GGD’en in het land met deze sneltest.

GGD Zaanstreek-Waterland biedt geen sneltesten aan.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens na de test?

De persoonsgegevens die u verstrekt aan GGD Zaanstreek-Waterland, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Wij bewaren gegevens 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wilt u meer weten over onze privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.

Voor commerciële teststraten

Meld positieve coronatesten