Testen via landelijk coronatest afsprakennummer

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen. Maak een afspraak om u te laten testen in onze teststraat in Purmerend via het landelijk coronatest afsprakennummer, tel 0800-1202. Dit nummer is 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar.

U kunt een afspraak maken als u milde klachten heeft die passen bij het coronavirus: verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. Heeft u geen klachten dan heeft het geen zin om u te laten testen.

Meer informatie vindt u in het overzicht van veelgestelde vragen op deze pagina. Of bekijk onze infographics en stroomschema’s over:

Behoort u tot een specifieke testdoelgroep, zoals medewerkers uit de zorg, onderwijs, kinderopvang, contactberoepen, mantelzorgers, paramedici, politie, handhaving en toezicht en jeugdtrainers in de buitensport? Bekijk de informatie voor specifieke testdoelgroepen.

Hoe maak ik een afspraak?

 • Maak een afspraak om u te laten testen bij u in de buurt. Bel 0800-1202.
 • Houdt uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt uw BSN op uw paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
 • U krijgt eerst een korte uitleg en vervolgens een medewerker aan de lijn. De telefonisch medewerker is geen arts. Hij of zij geeft geen medisch advies en beantwoordt geen medische vragen.
 • Geef uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en burgerservicenummer. De medewerker helpt u om een afspraak te maken. U krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail.
 • Blijf thuis tot u naar de testafspraak gaat.

 

Hoe verloopt de test?

 • Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie.
 • Neem uw identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee.
 • Volg de aanwijzingen van het personeel op.
 • Met een wattenstaafje wordt er wat slijm achter uit uw keel en neus gehaald.
 • Na de test gaat u direct naar huis. Ga niet naar buiten, tot u de uitslag hebt ontvangen.
 • U hoeft niet te betalen voor deze test.

Waar is de testlocatie?

Woont en/of werkt u in de regio Zaanstreek-Waterland? Dan kunt u gebruik maken van de ‘coronatest drive in’ van GGD Zaanstreek-Waterland in de brandweerkazerne in Purmerend.
Adres: Gorslaan 50 – 52, 1441 RG Purmerend. De coronatest ‘drive in’ is aan de achterkant van de brandweerkazerne.

U komt (het liefst alleen) in een eigen auto naar de coronatest ‘drive in’. De GGD- medewerker neemt een monster bij u af terwijl u in de auto zit. Daarna rijdt u het terrein weer af. We doen dit zo omdat in Nederland iedereen met klachten binnen moet blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Als iemand met de auto komt komen we zoveel mogelijk aan deze maatregel tegemoet.

Hoe en hoe snel krijg ik de uitslag?

 • Bij een negatieve uitslag – u bent niet besmet met het coronavirus – belt iemand van het landelijk coronatest afsprakennummer u.
 • Bij een positieve uitslag – u bent wel besmet met het coronavirus – belt iemand van onze GGD u. We starten dan direct bron- en contactonderzoek op.
 • Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag, ook in het weekend.

Wat zijn de kosten?

U hoeft niet te betalen voor deze test.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus heb. Wat nu?

 • De GGD bespreekt met u wat u en uw huisgenoten moeten doen, zoals twee weken thuisblijven.
 • De GGD onderzoekt met wie u contact hebt gehad, en belt deze mensen. Dit noemen we het bron- en contactonderzoek.
 • Informeer zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus niet heb. Wat nu?

Houd je aan de basisregels:

 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.

Ik heb klachten en ik behoor tot een risicogroep. Wat moet ik doen?

Heeft u klachten en behoort u tot een risicogroep? Bel eerst uw huisarts of behandelend arts.
Welke risicogroepen zijn er? Kijk op: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen .

Ik heb ernstige klachten die passen bij het coronavirus. Wat moet ik doen?

Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost. Ga niet naar de huisarts toe. Van de arts hoort u wat u verder moet doen en waar u getest wordt.

Mijn kind, tot en met 6 jaar, heeft klachten die ook passen bij COVID-19. Moet mijn kind getest worden?

Bij kleine kinderen kijkt de GGD naar de omstandigheden. Het belangrijkste blijft dat een kind met verkoudheidsklachten thuis blijft en dat gelet wordt op klachten bij de andere gezinsleden. Gaat het bijvoorbeeld om meerdere kinderen op een kinderdagverblijf die ziek zijn. Dan overleggen we met het kinderdagverblijf. Het aanmelden voor een coronatest voor kinderen tot en met 6 jaar loopt dan ook niet via het landelijk coronatest afsprakennummer. U kunt hiervoor rechtstreeks bellen met onze GGD, die samen met u beoordeelt of een test noodzakelijk is. Het telefoonnummer dat u kunt bellen is 075 6518 388. Dit nummer is 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar.

Ouders mogen samen met hun kind naar de coronatest ‘drive in’ komen. Kleine kinderen blijven in principe gewoon in het autozitje zitten. U mag uw kind ook op schoot nemen. Wij verzoeken u om uw kind dan op schoot te nemen voordat u de tent in rijdt en na de test gewoon door te rijden. Net buiten het terrein van de brandweer is parkeerruimte waar u uw kind weer op de juiste plek in de auto kunt zetten.
Zo voorkomen we dat de doorstroom stagneert en dat er een file ontstaat.

Kan ik via mijn GGD of via het landelijke afsprakennummer 0800-1202 een COVID-vrij verklaring krijgen?

Nee. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen de GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.      

Waar moet ik dan naar toe als ik een COVID-vrij verklaring wil hebben?

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’.