Coronatest

Sinds 11 april is er het een en ander veranderd voor testen. Wij zetten het hier voor u op een rijtje:
 • De zelftest is de norm. Dit geldt zowel voor testen bij klachten, naar aanleiding van een Bron en Contactonderzoek en voor inkomende reizigers.
 • Het advies om na een positieve zelftest een test bij de GGD te halen vervalt. Er is ook geen meldplicht voor de positieve zelftest.
 • U kunt zich voorlopig bij de GGD laten testen als u klachten heeft om een herstelbewijs te krijgen waarmee u op reis kunt.
 • Voor deze groepen blijft het advies te testen met een PCR-test bij de GGD:
 1. Zorgmedewerkers.
 2. Mensen die wonen in een verpleeghuis of in een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis).
 3. Mensen die thuis wonen en naar een dagbesteding gaan.
 4. Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet als zij daarbij hulp krijgen.

Meer informatie over dagen en tijden vindt u hieronder bij ‘Waar is de testlocatie?’.​

Lees en hoor eenvoudige uitleg over testen op corona. Of lees informatie in andere talen.

Welke klachten passen bij corona?

Klachten die passen bij het coronavirus: verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak.

Heeft u ernstige klachten of verergeren uw klachten? Heeft u koorts (temperatuur boven de 38 graden Celsius) en/of bent benauwd. Bel uw huisarts of de huisartsenpost. Ga niet naar de huisarts toe. Van de arts hoort u wat u verder moet doen en waar u getest wordt.

Ik heb klachten en ik behoor tot een risicogroep. Wat moet ik doen?

Heeft u klachten en behoort u tot een risicogroep? Bel eerst uw huisarts of behandelend arts.
Welke risicogroepen zijn er? Kijk op: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen .

Bent u ouder dan 70, hebt u een chronische ziekte of minder weerstand én heeft u koorts? Neem dan ook contact op met uw huisarts.

Moet ik mijn kind laten testen op corona? En hoe gaat het testen?

Heeft u kind coronaklachten en wilt u uw kind daarom op corona testen? Dat kan met een zelftest, dat is nu de norm. Is het kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

 

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt online of telefonisch een afspraak maken.

Woont u in de regio Waterland en kunt u niet naar de teststraat komen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een thuistest. Bel hiervoor naar 075-2105185. Bereikbaarheid: maandag tot en met vrijdag 8.30 – 17.00 uur, zaterdag en zondag 10.00 – 13.00 uur. Wij testen thuis van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 11.00 uur en op zaterdag van 9.00 – 12.00 uur.

Online afspraak maken

Maak een online afspraak om u te laten testen in onze teststraat in Koog aan de Zaan. Om een afspraak te maken is een DigiD noodzakelijk. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Krijgt u alleen testlocaties verder weg als keuze? Ververs dan de browser of probeer het later dan nog eens. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms.

Telefonisch afspraak maken

 • Maak een afspraak om u te laten testen bij u in de buurt. Bel 0800-1202.
 • Houdt uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Deze vindt u BSN op uw paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of loonstrook.
 • U krijgt eerst een korte uitleg en vervolgens een medewerker aan de lijn. De telefonisch medewerker is geen arts. Hij of zij geeft geen medisch advies en beantwoordt geen medische vragen.
 • Geef uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en BSN. De medewerker helpt u om een afspraak te maken. U krijgt een afspraakbevestiging via sms en e-mail.
 • Blijf thuis tot u naar de testafspraak gaat.

U kunt ook zonder afspraak terecht op onze testlocaties.

Hoe verloopt de test?

 • Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie.
 • Neem uw identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee.
 • Volg de aanwijzingen van het personeel op.
 • Met een staafje wordt er wat slijm achter uit uw keel en neus gehaald. Bij kinderen gaat het staafje minder diep in de neus (neuspeuterdiep).
 • Na de test gaat u direct naar huis. Ga niet naar buiten, tot u de uitslag hebt ontvangen.
 • Deze test is gratis.

Waar is de testlocatie? En wat zijn de openingstijden?

U kunt voor een coronatest in Zaanstreek-Waterland terecht bij onze testlocatie in Koog aan de Zaan, Boschjesstraat 115.
Deze is open van maandag tot en met vrijdag van 09.00 – 11.30 uur en van 13.00 – 15.00 uur. Op zaterdag en zondag van 9.00 tot 11.00 uur. (Let op: deze tijden gaan in op woensdag 25/1)

Woont u in de regio Waterland en kunt u niet langs een testlocatie? Dan kunt u een thuistest aanvragen via telefoonnummer 075 – 2105185. Bereikbaarheid: maandag tot en met vrijdag 8.30 – 17.00 uur, zaterdag en zondag 10.00 – 13.00 uur.

Wij verzoeken u om 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen (zolang de test niet wordt uitgevoerd).

Op de testlocatie parkeert u uw auto buiten, de verkeersregelaar vertelt u waar. U loopt naar binnen, waar de GGD-medewerker een test bij u afneemt.

Testen voor op reis

De GGD test niet voor een reis naar het buitenland. U kunt hiervoor terecht bij andere aanbieders. Kijk voor meer informatie over testen voor op reis op de website van de Rijksoverheid.

Reisadvies verschilt per land

Uw reisbestemming bepaalt wat voor soort coronatest u nodig heeft en hoe oud een testuitslag mag zijn voordat u het land inreist. Bekijk op daarom op www.wijsopreis.nl wat u moet regelen voor een reis naar het buitenland.

Hoe en hoe snel krijg ik de uitslag?

 • Heeft u de afspraak online gemaakt via de afsprakenwebsite? Dan ontvangt u de uitslag online. U moet hiervoor inloggen met uw DigiD. Zodra de uitslag bekend is ontvangt u een bericht per e-mail en sms dat de uitslag klaar staat.
 • Heeft u de afspraak telefonisch gemaakt? Dan spreekt u met de telefonist af of u de uitslag online of telefonisch ontvangt.
  Geeft u aan dat u de uitslag online wilt inzien?  Zodra de uitslag bekend is ontvangt u een bericht per e-mail en sms dat de uitslag klaar staat. Log dan in op coronatest.nl met uw DigiD.
  Heeft u aangegeven dat u telefonisch de uitslag wilt krijgen, maar duurt het u te lang voordat u iets hoort? U kunt ook kijken of de uitslag online staat. Log dan in op coronatest.nl met uw DigiD. Als u de uitslag online heeft gezien, krijgt u geen telefoontje meer met de uitslag.
 • Bij een positieve uitslag – u bent wel besmet met het coronavirus – ontvangt u een beveiligde e-mail van GGD GHOR met adviezen. Bij vragen kunt u de GGD bellen. Is uw e-mailadres niet bij de GGD bekend, dan wordt u gebeld. Ook belt de GGD steekproefsgewijs positief geteste personen.
 • Zowel bij negatieve als positieve uitslag ontvangt u in principe binnen 48 uur de uitslag, ook in het weekend. Echter in drukke tijden kan het langer duren voordat u de uitslag krijgt.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus heb. Wat nu?

De GGD neemt contact met u op voor bron en contactonderzoek als uit de test blijkt dat u het coronavirus hebt.

Op dit moment ontvangt u een beveiligde e-mail van GGD GHOR met adviezen. Indien uw e-mailadres niet bekend is, wordt er telefonisch contact opgenomen. Ook belt de GGD steekproefgewijs positieve geteste personen.

Op deze website van de Rijksoverheid vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over een coronabesmetting.

Meer weten over quarantaine? Op deze pagina vindt u meer informatie.

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus niet heb. Wat nu?

Is de uitslag negatief? Dan had u geen corona toen u werd getest.

Op deze pagina leest u veelgestelde vragen en antwoorden over een negatieve testuitslag.

Wat zijn de kosten?

De coronatest van de GGD is gratis.

Welke testen zijn er?

Welke corona(snel)testen zijn er?

Tot voor kort gebruikten we de PCR-test als enige test in Nederland om het coronavirus op te sporen. Inmiddels zijn er meer corona(snel)testen op de markt. Hieronder vindt u een overzicht.

PCR-test

Op de testlocaties van de GGD kunt u gratis de PCR-test (Polymerase Chain Reaction) doen. Met een staafje (swab) haalt de GGD-medewerker wat slijm uit neus en keel. Dit stuurt de GGD vervolgens naar een laboratorium dat het onderzoekt.

De PCR-test is bijzonder betrouwbaar en toont ook kleine hoeveelheden genetisch materiaal van het coronavirus aan. Daarom geldt deze coronatest wereldwijd als de gouden standaard. De verwerking en analyse van de PCR-test kost echter tijd. Over het algemeen heeft u binnen 48 uur de uitslag.

Verschillende soorten sneltesten

Bij sneltesten is de tijd tussen de test en de uitslag een stuk korter. Er zijn verschillende soorten testen, die allemaal op een andere manier werken:

 •  Moleculaire sneltesten tonen, net als de PCR-test, het genetisch materiaal van het coronavirus aan. Een mooi voorbeeld is de LAMP (Loop mediAted isotherMal amPlicifation) van TNO die GGD Amsterdam gebruikt. Deze sneltest heeft minder tussenstappen dan de PCR-test en de analyse vindt direct plaats op de testlocatie. Hierdoor is de uitslag al binnen enkele uren bekend.
 • Antigeen-sneltesten reageren op bepaalde eiwitten (antigenen) van het coronavirus. Een aantal van deze testen vindt het RIVM betrouwbaar voor mensen met klachten. Echter niet voor zorgmedewerkers en mensen uit risicogroepen. Zij krijgen het advies om een PCR-test te laten doen. Commerciële partijen bieden de antigeen-sneltest tegen betaling aan.
 • Daarnaast zijn er innovatieve sneltesten die nieuwe manieren gebruiken om het virus aan te tonen. Een ervan is de e-Nose ‘SpiroNose’ van Breathomix. Deze ademtest analyseert de lucht die mensen uitademen en ‘ruikt’ binnen enkele seconden of iemand mogelijk is besmet met het coronavirus. Bij twijfel volgt nog een tweede test. Op dit moment lopen er proeven bij GGD’en in het land met deze sneltest.

GGD Zaanstreek-Waterland biedt geen sneltesten aan.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens na de test?

De persoonsgegevens die u verstrekt aan GGD Zaanstreek-Waterland, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Wij bewaren gegevens 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wilt u meer weten over onze privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.

Voor commerciële teststraten

Meld positieve coronatesten