Roken

Iedereen weet het: Roken is slecht voor de gezondheid. Toch rookt 27% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder. Door te roken krijgt een roker ruim 4000 stoffen binnen. Veel daarvan zijn ongezond en giftig. Per jaar overlijden er bijna 20.000 mensen in Nederland door de gevolgen van roken. De meesten hiervan overlijden door longkanker, astma, COPD en hart- en vaatziekten.

Wat doet de GGD?

  • Het stoppen met roken te stimuleren en het beginnen met roken te voorkomen.
  • Het ondersteunen van scholen bij de uitvoering van tabakspreventieactiviteiten. Scholen kunnen daarbij onder andere gebruik maken van de robotroker. Verder maakt de GGD gebruik van de effectieve interventie de gezonde school en genotmiddelen.
  • Het verspreiden van materiaal van landelijke campagnes.

Roken en opvoeding
Pubers proberen graag nieuwe dingen uit. Met roken is dat gevaarlijker dan het lijkt. Lees meer.

Stoptober
Op 1 oktober barst de jaarlijkse Stoptober los in heel Nederland. Rokers (en niet-rokers) in heel Nederland stimuleren elkaar gedurende 28 dagen stimuleren te stoppen met roken. Rokers die 28 dagen stoppen met roken hebben 5 keer meer kans om blijvend te stoppen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.stoptober.nl. Lees ook de blog van een deelnemer in 2015 die nog altijd gestopt is met roken.