Mondgezondheid

Informatie voor kindercentra en scholen en andere professionals
Vanaf het nieuwe schooljaar (2016-2017) is het niet meer mogelijk om leskisten te lenen bij de GGD.

Kindercentra en Bao en VO scholen kunnen in digitale overzichten informatie vinden met interventies, websies, materialen en lessen met betrekking tot het thema mondgezondheid.

Voor een vraag en/of advies kunt u terecht bij gezondeschool@ggdzw.nl.

Mondgezondheid
Eten, drinken, praten en lachen. U doet het allemaal met uw mond. Een goede mondverzorging is net zo belangrijk als voldoende beweging en gevarieerde voeding. Als uw kind op jonge leeftijd goed leert tandenpoetsen, voorkomt dat gaatjes en andere problemen. Ook op latere leeftijd.

Artsen en verpleegkundigen van het Centrum Jong of Centrum voor Jeugd en Gezin geven u advies over de mondverzorging van uw kind. Wanneer begint u met tandenpoetsen? Welke tandpaste met fluoride kunt u het beste gebruiken? Wanneer stopt u met het gebruik van een zuigfles? U kunt ook zelf vragen stellen.
Zodra het eerste tandje van uw kind doorbreekt, kunt u beginnen met het poetsen. GGD Zaanstreek-Waterland adviseert u om het eerste bezoek aan de tandartspraktijk te brengen als uw kind twee jaar is.

Tandenland app helpt ouders en kinderen tandenpoetsen

In de strijd tegen cariës onder jonge kinderen, heeft de GroeiGids samen met de GGD Amsterdam de Tandenland app ontwikkeld. Dit is een app waarmee kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar en hun ouders ondersteund worden bij het tandenpoetsen. De app bevat een leuke timer met een tandenpoetslied voor tijdens het tandenpoetsen én vier filmpjes. In die filmpjes wordt uitgelegd hoe je gaatjes kunt voorkomen, hoe je je tanden moet poetsen en wat de tandarts doet bij een controle-bezoek. Ook bevat de app tien handige tips voor ouders om het kindergebit gezond en vrij van gaatjes te houden.

Cariës is een groot probleem onder jonge kinderen. 56% van de 5-jarigen heeft cariës en dit loopt op tot 72% op 9-jarige leeftijd. Slechts 38% van de ouders van 5-jarigen poetst 2 x per dag het gebit van hun kind.

Een grote barrière bij het tandenpoetsen is de strijd die veel ouders met hun kind hebben over het tandenpoetsen. Door het tandenpoetslied en de -filmpjes in een simpele en betrouwbare mobiele applicatie te integreren, hebben ouders iets in handen om tandenpoetsen leuk te maken. Wij denken dan ook dat deze app een effectieve bijdrage kan leveren aan het terugdringen van cariës bij jonge kinderen.

Nieuwsgierig? De app is gratis te downloaden voor Android- en Appletoestellen (iPad, iPhone).

Bron: GGD Amsterdam