Houtkachel en open haarden

De open haard of houtkachel gaat meestal aan voor de gezelligheid. Tijdens het stoken van hout komen altijd schadelijke stoffen vrij. Als u let op een paar eenvoudige punten kunt u overlast en gezondheidsklachten voorkomen of beperken, en toch genieten van een gezellig vuurtje.

Verantwoord stoken

Voor veilig en verantwoord stoken, is het belangrijk om de kachel goed te laten onderhouden. Let op de volgende punten.

  • Laat de schoorsteen elk jaar vegen en leeg de aslade op tijd
  • Ventileer extra wanneer u de kachel of haard aan hebt, het vuur heeft verse lucht nodig voor een goede verbranding
  • Stook niet bij windstil of mistig weer, de rook wordt niet goed afgevoerd en dat levert overlast op
  • Gebruik alleen droog en schoon hout, ook in allesbranders
  • Laat hakhout 1-2 jaar drogen
  • Stook nooit nat, geverfd of geïmpregneerd hout, restjes spaanplaat, triplex of hardboard. Bij het verbranden daarvan komen kankerverwekkende stoffen vrij
  • Materiaal als plastic, papier of textiel zijn niet geschikt

De kleur van de rook geeft informatie over de verbranding. Witte of kleurloze rook zijn een goed teken, donkere rook geeft aan dat het vuur niet goed brandt. Gebruik een houtkachel of open haard niet als hoofdverwarming om ernstige overlast te voorkomen.

Stoken en gezondheid

De een vindt een houtvuurtje lekker ruiken en de ander niet. Rookoverlast van buren is vervelend en ongezond. Wat veel mensen met een open haard niet beseffen, is dat de lucht in hun eigen woning ook minder gezond wordt door het stoken. De rook bevat fijn stof waarin kankerverwekkende stoffen voorkomen. Bij het stoken op een verkeerde manier of met verkeerde brandstof, kunnen nog meer schadelijke stoffen ontstaan dan normaal, zoals koolmonoxide, dioxinen en formaldehyde. Vooral kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen kunnen gezondheidsklachten krijgen door rook.

Overlast door rook?

Slaat de rook van de buren bij u naar binnen? Probeer er eerst samen uit te komen, soms zijn een goed gesprek en een paar eenvoudige afspraken voldoende om de hinder te voorkomen. Het kan helpen om een dagboekje bij te houden om de bron van de overlast op te sporen, of om duidelijk te maken waar u precies last van hebt. Lukt het niet om een oplossing te vinden, dan kunt u een klacht indienen bij uw gemeente.

GGD Zaanstreek-Waterland

De afdeling Medische Milieukunde van GGD Zaanstreek-Waterland houdt zich bezig met binnenmilieu.
U kunt contact met ons opnemen via e-mailadres info@ggdzw.nl of telefoonnummer 0900-2545454.

Klik hier voor het PDF-bestand van de folder Houtkachels en open haarden (pdf 146kb)