HPV vaccinatie voor 18+ jongeren

Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 krijgen in 2023 de mogelijkheid om zich gratis in te enten tegen HPV. In januari 2023 ontvangt deze groep via de post een uitnodiging voor de eerste van 2 HPV-prikken. De 2 HPV-vaccinaties worden in 2023 gratis aangeboden. 

Heb jij een uitnodiging ontvangen?

Dan kun je zelf via het landelijke telefoonnummer 0800 – 1608 of via www.hpvafspraak.nl een afspraak inplannen voor de eerste vaccinatie. Je kunt ook zonder afspraak binnenlopen bij een van onze priklocaties. Ook als je nog geen uitnodiging hebt ontvangen ben je welkom. Neem dan wel je ID mee. Tussen de 2 vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. Na 5 maanden krijg je een digitale reminder om de tweede prik te plannen. Zijn de 5 maanden voorbij en heb je nog geen reminder ontvangen? Ook zonder reminder en afspraak kun je binnenlopen voor je 2e prik.

Red je het niet om de tweede HPV-prik in 2023 te halen? Dan krijg je langer de tijd om de vaccinatieserie gratis af te maken, namelijk tot 1 juni 2024. Je moet dan wel de eerste HPV-prik in 2023
hebben gehaald.

Heb je nog vragen over de HPV vaccinatie, of twijfel je of je de vaccinatie moet nemen? Kijk dan op www.hpvkeuzehulp.nl of chat op www.jouwggd.nl met een arts of verpleegkundige.

HPV 18+ priklocaties Zaanstreek-Waterland

Vaste priklocaties:

Waar Wanneer
Assendelft – AcTivegebouw, Industrieweg 10 Elke dinsdag en vrijdag open van 10.30 tot 16.45 uur.

Pop-up priklocaties:

Waar Wanneer
Zaandam – Buurtcentrum de Zeskanter, Nieuwendamstraat 2C Elke dinsdag van 11.00 tot 16.45 uur.
Koog aan de Zaan – buurthuis De Vuister, Molenwerf 44 Elke woensdag van 11.00 tot 16.45 uur.
Purmerend – Wijkcentrum Where, Triton 73 Elke vrijdag van 11.00 tot 16.45 uur.
Zuidoostbeemster – Buurthuis Zuidoost Beemster, Middenpad 2 Elke zaterdag van 11.00 tot 16.45 uur.

 

Neem je uitnodiging en een identiteitsbewijs (paspoort, ID of rijbewijs) mee naar de afspraak.

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen raken een of meer keren in hun leven besmet met HPV. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties, sommige daarvan kunnen kanker veroorzaken.

Hoe krijg je HPV?

Je kan HPV krijgen door geslachtsgemeenschap, tijdens het vrijen of als je elkaar knuffelt of aanraakt op intieme plekken. Het virus verspreidt zich via handen, vingers, mond, penis en vagina. Condooms beschermen je niet volledig tegen HPV, omdat HPV zich ook via handen, vingers en mond kan verspreiden.

HPV kanker

Meestal ruimt je lichaam het virus binnen 2 jaar zelf op. Soms blijft het virus lange tijd aanwezig en kan het de cellen in je lichaam aantasten. Dan kan na 10 of 15 jaar kanker ontstaan. De HPV vaccinatie beschermt tegen de HPV-typen 16 en 18. Deze typen leiden het vaakst tot kanker aan de anus, penis, mond- en keelholte, baarmoederhals, vagina of schaamlippen.

Kijk voor meer informatie over HPV op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/HPV.