Hepatitis (geelzucht)

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte die kan worden overgedragen door besmet water en voedsel. De ziekte komt in Nederland niet veel voor, maar in de rest van de wereld wel. Aan reizigers naar gebieden waar de ziekte voorkomt wordt vaccinatie aangeraden.

Op dit moment is er in Nederland een tekort aan het losse hepatitis A-vaccin voor kinderen. Uw kind kan volgens een aangepast advies van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) gewoon gevaccineerd worden, wanneer u reist naar een land waar hepatitis A voorkomt.

Het aangepaste advies voor hepatitis A-vaccinatie is als volgt:

  • Een vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van twee prikken. Na één vaccinatie is uw kind minimaal één jaar beschermd, en hoogstwaarschijnlijk drie jaar. Daarom adviseren we tijdelijk geen tweede vaccinatie als de eerste vaccinatie korter dan drie jaar geleden is gegeven.
  • Is uw kind niet eerder gevaccineerd tegen hepatitis A of langer dan drie jaar geleden en reist het naar een land waar hepatitis A voorkomt? Dan adviseren we het gecombineerde hepatitis A- en B- vaccin. Dit vaccin is wel verkrijgbaar. Dit advies geldt ook als uw kind al gevaccineerd is tegen hepatitis B.
  • Het is belangrijk om uw kind vaak de handen te laten wassen op reis. Droog de handen aan de lucht of aan een wegwerphanddoekje. Bekijk de reistips voor meer hygiënetips.
  • Naar verwachting is het hepatitis A-vaccin eind augustus 2018 weer normaal verkrijgbaar in Nederland.

 

Hepatitis B

Hepatitis B is een seksueel overdraagbare ziekte (soa). De ziekte kan ook door contact met besmet bloed worden overgedragen. Iedereen die een risico loopt of vormt kan zich laten vaccineren tegen hepatitis B. Soms op kosten van de werkgever. Ook aan reizigers die lang weg gaan kan worden aangeraden om zich te laten vaccineren. In Nederland komen sommige mensen in aanmerking voor gratis vaccinatie:

  • mannen die seks hebben met mannen
  • prostituees

Dit zijn mensen die door seksueel contact risico lopen op hepatitis B. Om hen te beschermen tegen hepatitis B biedt de overheid gratis vaccinatie aan. De verpleegkundige of arts bespreekt met u de mogelijkheid van gratis vaccinatie.

Andere veroorzakers van geelzucht

Er zijn nog andere virussen die leverziekte kunnen veroorzaken. Hepatitis A en B zijn voor de GGD belangrijk omdat het voorkomen van verspreiding van deze ziektes mogelijk is door bron- en contactonderzoek, voorlichting en vaccinatie.