Hepatitis (geelzucht)

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte die kan worden overgedragen door besmet water en voedsel. De ziekte komt in Nederland niet veel voor, maar in de rest van de wereld wel. Aan reizigers naar gebieden waar de ziekte voorkomt wordt vaccinatie aangeraden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een seksueel overdraagbare ziekte (soa). De ziekte kan ook door contact met besmet bloed worden overgedragen. Iedereen die een risico loopt of vormt kan zich laten vaccineren tegen hepatitis B. Soms op kosten van de werkgever. Ook aan reizigers die lang weg gaan kan worden aangeraden om zich te laten vaccineren. In Nederland komen sommige mensen in aanmerking voor gratis vaccinatie:

  • mannen die seks hebben met mannen
  • prostituees

Dit zijn mensen die door seksueel contact risico lopen op hepatitis B. Om hen te beschermen tegen hepatitis B biedt de overheid gratis vaccinatie aan. De verpleegkundige of arts bespreekt met u de mogelijkheid van gratis vaccinatie.

Andere veroorzakers van geelzucht

Er zijn nog andere virussen die leverziekte kunnen veroorzaken. Hepatitis A en B zijn voor de GGD belangrijk omdat het voorkomen van verspreiding van deze ziektes mogelijk is door bron- en contactonderzoek, voorlichting en vaccinatie.