Kinkhoest

Kinkhoest vaccinatie voor baby’s tijdens zwangerschap
De Gezondheidsraad heeft het advies uitgebracht om zwangere vrouwen in het derde trimester (tussen de 28 – 32 weken) van hun zwangerschap een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden. De afgelopen jaren komt kinkhoest steeds vaker voor. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor baby's die niet of onvolledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte.

Vaccinatie tijdens zwangerschap beschermt baby na geboorte
De antistoffen die de moeder aanmaakt na vaccinatie, gaan via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te worden. Het RIVM bekijkt op dit moment hoe deze vaccinatie voor zwangeren georganiseerd kan worden.

Waar kunt u zich laten vaccineren?
In onze regio kunt u zich tot de landelijke invoering van de vaccinatie laten vaccineren door uw huisarts (niet alle praktijken bieden de vaccinatie aan, controleer dit van tevoren) of bij  GGD Zaanstreek-Waterland. De kosten zijn voor eigen rekening. Als u zich bij de GGD wilt laten vaccineren, kunt u bellen voor advies en/of een afspraak met het team Infectieziektebestrijding telefoonnummer 075-6518316/317.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u de website van het RIVM raadplegen: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat/Kinkhoestvaccinatie_voor_zwangere_vrouwen