Hepatitis A

Hepatitis A onder homomannen in Nederland

Sinds 2016 komt hepatitis A (geelzucht) vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). In Nederland komen ongeveer 100 gevallen van hepatitis A per jaar voor. In 2016 is er bij meer dan 50 mannen met homoseksuele contacten hepatitis A vastgesteld. Ook in andere landen is een toename te zien onder deze groep. Een besmetting met hepatitis A gebeurt normaliter zelden door seks met mannen.

Besmetting
Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte, ook wel ‘geelzucht’ genoemd. Het hepatitis A-virus draag je over via ontlasting. Soms is voedsel of drinkwater met het virus besmet, waardoor mensen ziek kunnen worden. Hepatitis A komt veel voor in de tropen. Je kunt ook besmet raken met het virus via anale seks. En zelfs al bij het aanraken van de anus van je sekspartner.

Vaccinatie tegen hepatitis A
Tegen hepatitis A kun je je laten vaccineren. Deze vaccinatie is niet gratis. Het kan zijn dat  je zorgverzekering deze wel (deels) vergoedt.

Heb je nog geen vaccinatie gehad voor hepatitis B? Dan is er ook een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B. Het heet Twinrix.

Ga je naar de Gay Pride?
Spanje is één van de meest getroffen landen als het gaat om hepatitis A. In juni/juli is er zowel de Sitges Pride als ook de World Pride. Daarom adviseren wij de MSM die deze Prides gaan bezoeken zich tegen hepatitis A te laten vaccineren.

Vragen?
Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met SENSE/SOA van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 11.00 uur via telefoonnummer 0900-254 54 54.

Meer informatie