Wat is PEP hiv

Pep hiv is de afkorting van Post Expositie Profylaxe, oftewel het voorkomen van infectie na blootstelling aan hiv.

PEP hiv is een behandeling van vier weken met hiv-remmers. Heb je kort geleden risico gelopen op hiv, bijvoorbeeld omdat je onveilige seks hebt gehad met iemand die hiv-positief is of met iemand die een hoog risico heeft om hiv positief te zijn? Dan kan PEP hiv het risico op een infectie met hiv verkleinen, maar is geen garantie dat je hiv-negatief blijft.

Voor wie

De arts zal met je kijken naar het risico dat je gelopen hebt. Omdat medicijnen vervelende bijwerkingen kunnen hebben is PEP hiv alléén bedoeld voor personen met een groot risico op hiv.

Zo snel mogelijk PEP hiv

Behandeling met PEP hiv moet je zo snel mogelijk starten nadat je risico hebt gelopen. Hoe eerder je start, hoe succesvoller de PEP-behandeling. Start het liefst binnen 2 uur en uiterlijk binnen 72 uur nadat je risico hebt gelopen.

Hoe kom ik aan PEP hiv

Afhankelijk van waar je woont en het tijdstip van je hulpvraag, kun je het beste bij de huisarts, GGD of het ziekenhuis terecht voor PEP hiv.

Tijdens kantoortijden: neem contact op met je huisarts of met de GGD Zaanstreek-Waterland, meldt duidelijk dat je een vraag hebt over PEP hiv.  

Buiten kantoortijden en in het weekend: ga naar de Spoedeisende Hulp van het Zaans Medisch Centrum of het Waterland ziekenhuis of een groot ziekenhuis in de buurt.

Wat zijn de kosten

Pep hiv wordt vergoed door Nederlandse Ziektekostenverzekering