PrEP hiv

PrEP (pre expositie profylaxe) is medicatie waarmee je voorkomt dat je een hiv-infectie oploopt. Het medicijn bevat hiv-remmers en is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen, die geen hiv hebben maar een risico lopen op een hiv-infectie.

Je kunt PrEP momenteel niet via GGD Zaanstreek-Waterland regelen. Als je PrEP wilt gaan slikken, bespreek dit dan met je huisarts. De huisarts mag PrEP voorschrijven. Het medicijn wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

  • Als je huisarts nog niet op de hoogte is van PrEP en de mogelijkheden, dan kun je hem/haar wijzen op de Richtlijn PrEP.
  • Uitgebreide informatie rondom PrEP voor de huisarts is te vinden via de website van soa-aids Nederland.
  • Bij vragen kan de huisarts contact met de GGD opnemen.

Slik je al PrEP?
Ook als je al PrEP slikt is het belangrijk dat je huisarts hiervan op de hoogte is. Hij/zij kan je helpen om dit medicijn veilig te gebruiken. Als je PrEP op een goede manier gebruikt, wordt de kans dat je HIV oploopt heel klein.

Het medicijn werkt niet tegen andere SOA’s, dus het blijft belangrijk om condooms te gebruiken. Voor een SOA-test kun je een afspraak maken met de Sense/SOA poli van GGD Zaanstreek-Waterland.

Meer informatie
Kijk op MAN tot MAN of neem contact op met je huisarts.