Zikavirus

 

Sinds 2014 is een uitbraak van ZIKV gaande. Actuele informatie over de verspreiding van het ZIKV is te vinden op de zikaviruspagina van de RIVM-website. Nederlandse reizigers in deze gebieden kunnen geïnfecteerd raken met ZIKV wanneer ze gestoken worden door besmette muggen. Er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind (met name ontstaan van microcefalie).

Toelichting op het reisadvies
Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden wordt geadviseerd om, uit voorzorg, met een arts de noodzaak van een reis naar gebieden waar zikavirus voorkomt te overleggen en uitstel te overwegen. Dit advies is in lijn met het  eerder afgegeven WHO-advies. Overigens kan een negatief reisadvies alleen worden afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege ernstige veiligheidsrisico’s, natuurgeweld of oorlogssituaties. Op de Zikaviruspagina van de RIVM-website wordt het overzicht van landen/gebieden met zikavirustransmissie regelmatig bijgewerkt. Een overzicht van landen/gebieden met zikavirustransmissie is hier te vinden.

Diagnostiek advies:

  • Niet zwangeren met een passend klinisch beeld en relevante reishistorie: diagnostiek naar dengue virus (DENV), chikungunya virus (CHIKV) en ZIKV geadviseerd (zie ook de bijlage I Diagnostiek bij de concept LCI-richtlijn Zikavirus) inzetten. 
  • Zwangeren ongeacht klachten : De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft een algoritme (bijlage II van het concept LCI-richtlijn Zikavirus) opgesteld voor diagnostisch onderzoek bij zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap in een gebied met zikavirustransmissie zijn geweest.

Gezien de huidige onduidelijkheden over de moleculaire en serologische diagnostiek (inherent aan een ‘emerging infectious pathogen’) is het van groot belang om de diagnostiek vooralsnog te concentreren in een beperkt aantal laboratoria. Wij verzoeken u dan ook ZIKV-diagnostiek aan te vragen bij RIVM/IDS of Erasmus MC Department of Viroscience (WHO collaborating centre for arbovirus and hemorrhagic fever reference and research). 

Contactgegevens voor overleg en vragen over diagnostiek naar ZIKV 
ErasmusMC - overleg met dienstdoende viroloog 06-33331009 of via administratie Unit Klinische Virologie: 0410-7033431 (8.30-17.00 uur) of 010-704 0704 vragen naar de dienstdoende viroloog (telefoniste; 24/7 bereikbaar)
RIVM-IDS - overleg met viroloog 030-2742889 (8.30-17.00 uur) of dienstdoende arts-microbioloog 030-274 3487 (24/7 bereikbaar)