Informatie suïcidepreventietraining

Hoe stel je de vraag van je leven?

Weet wat je kunt doen om zelfmoord te voorkomen

Volg de suïcidepreventietraining

GGD Zaanstreek-Waterland in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie

Stel de vraag van je leven

In je werk, maar ook privé, kan je mensen ontmoeten die problemen hebben op het gebied van wonen, school, werk, relaties en gezondheid. Ze voelen vaak schaamte en zien geen mogelijkheid om uit de problemen te komen. Soms is de wanhoop zo intens dat ze een einde aan hun leven willen maken. Niet eenvoudig om dan een gesprek aan te gaan over suïcidale gedachten. Uit onderzoek weten we dat praten over zelfmoord(gedachten) oplucht en ruimte biedt om andere oplossingen te zoeken en (professionele) hulp te zoeken. Met een open en eerlijke vraag kan jij het verschil maken, “de vraag van je leven”.

De training

Hoe herken je signalen van iemand met suïcidale gedachten? Hoe ga je hierover in gesprek met iemand? Wat kun je zeggen? Wat niet? Hoe verwijs je naar de juiste instanties? Hoe betrek je de omgeving zo goed mogelijk? Deze vragen staan centraal in de suïcidepreventietraining, waarin je daadwerkelijk oefent met deze gespreksvoering.

Voor wie?

De training is bedoeld voor mensen die een sleutelrol kunnen vervullen in het begeleiden van mensen met zelfmoordgedachten naar professionele hulp. Dit zijn professionals met veel cliëntcontact in sectoren als het onderwijs, de zorg en de sociaal economische sector, zoals schuldhulpverlening. Denk aan de thuiszorgmedewerker, wijkteammedewerker, bewindvoerder, ambulancemedewerker, deurwaarder, echtscheidingsadvocaat, dominee, baliemedewerker, politieagent, postbode, wijkbeheerder of een andere beroepsgroep waar je met (soms kwetsbare) mensen te maken hebt.

Wat leer je?

  • herkennen van en omgaan met signalen van suïcidaliteit
  • met concrete handvatten en zonder schroom een gesprek aangaan met wanhopige mensen
  • verantwoord doorvragen
  • wanneer en hoe doorverwijzen naar professionele hulp

Duur

De training duurt een dagdeel van 3 ½ uur.

Data en locatie

  • In-company: in overleg met de aanvrager
  • Daarnaast wordt een aantal keer per jaar een training georganiseerd waarop u zich individueel kan inschrijven.

Kosten

  • In-company: in overleg
  • Individueel inschrijven: € 85,- p.p.

Aanmelden en informatie

Stuur een e-mail naar: suicidepreventie@ggdzw.nl. Meer informatie over suïcidepreventie vindt u op onze website: ggdzw.nl/suicidepreventie.

GGD Zaanstreek-Waterland
Telefoon (0900) 254 54 54
Website www.ggdzw.nl
E-mail info@ggdzw.nl

Klik hier voor het PDF-bestand van de folder Informatie gatekeeperstraining (pdf 220kb)