Ventileren en luchten

De lucht in een woning vervuilt snel door aanwezigheid en gedrag van bewoners. Het is belangrijk om de lucht in huis zo schoon en gezond mogelijk te houden. Dit doe je door te ventileren en te luchten.

Schone lucht is belangrijk voor uw gezondheid. De lucht in onze woning is vaak viezer dan de lucht buiten. We brengen het grootste deel van onze tijd binnenshuis door, daarom is het belangrijk de lucht in huis zo schoon mogelijk te houden. Dit doet u door elke dag te ventileren en te luchten. Dit kan ook helpen bij het voorkomen van schimmel.

Wat doet onvoldoende ventilatie met mijn gezondheid?

De binnenlucht in huis raakt snel vervuild. Door koken, douchen, verbrandingsgassen van een gasfornuis, huisdieren, schoonmaken, klussen, rook van sigaretten, kaarsen, wierook of de haard. Ook komen schadelijke stoffen vrij uit nieuwe meubels, vloerbedekking en bouwmaterialen. Mensen verspreiden zelf ziektekiemen en geur.

In woningen waar te weinig geventileerd wordt, blijft  teveel ‘oude, gebruikte’ lucht hangen. Hierdoor kunt u last krijgen van klachten zoals hoofdpijn, dufheid, luchtwegklachten of geïrriteerde ogen. Daarnaast kan onvoldoende ventilatie, vocht- of schimmelproblemen veroorzaken in huis.

Wat kan ik zelf doen?

Zorg voor schone lucht in huis door genoeg te ventileren en te luchten. Het is belangrijk dat er constant een beetje buitenlucht in alle kamers van uw woning binnenkomt. Deze ‘verse’ buitenlucht vervangt de ‘gebruikte, oude’ lucht. Dit heet ventilatie.

Het is het beste om elke dag, 24 uur per dag te ventileren, dus ook in de avond, de nacht en in de winter. Bij koken, douchen, klussen of na slapen is het soms nuttig om snel heel veel lucht snel te vervangen. Dit doet u door de ramen of deuren voor korte tijd wijd open te zetten. Dit heet luchten.

Kijk verder voor tips en advies van GGD Haaglanden op www.gezondwonen.nl.

Ventileren, hoe doe ik dat?

  • Laat ventilatieroosters altijd open. Ook in de winter. Dan kan het vocht verdwijnen. Een droog huis wordt sneller warm en is gezonder.
  • Houd ventilatieroosters schoon. Dat kan bijvoorbeeld met een stofzuiger.
  • Heeft u geen roosters? Zet dan minimaal één raam op een kier.

Bekijk ook het filmpje van GGD Haaglanden.

Luchten, hoe doe ik dat?

  • Zet één of twee keer per dag de ramen wijd open.
  • Zet wekelijks ramen en deuren aan beide kanten van uw huis een kwartiertje tegen elkaar open (minimaal op een kier van 10 cm).
  • Luchten kunt u het beste doen tijdens het koken, douchen, stofzuigen, klussen of na het slapen. Het is niet verstandig om bij koud weer langere tijd te luchten. De woning koelt dan te veel af. Dat kan schimmel in de woning veroorzaken.
  • Als u vlak bij een drukke weg woont, kunt u beter niet luchten tijdens de spits.

Bekijk ook het filmpje van GGD Haaglanden.

Wat kan de GGD doen?

Wij kunnen advies geven hoe u zo gezond mogelijk in uw woning kan wonen en hoe u problemen in uw woning opgelost kunt krijgen. Meten van de hoeveelheid of het soort schimmels is duur en levert geen nuttige informatie op. De GGD kan deze metingen niet uitvoeren en raadt ze af.