Vocht en schimmels

In een vochtig huis is meer huisstofmijt en groeien schimmels sneller dan in een droog huis. U kunt ook last hebben van vochtplekken, beslagen ramen of een muffe geur.

Vochtproblemen kunnen ontstaan door bouwkundige gebreken. Voorbeelden zijn lekkages, slechte ventilatievoorzieningen of een bouwkundige fout.

Vocht kan ook in de woning komen door bijvoorbeeld verkeerd ventileren, veel vocht produceren of te weinig stoken. In een vochtige woning ontstaat schimmel. Dat geeft lelijke plekken in huis. En kan materialen zo aantasten dat deze vervangen moeten worden. Schimmel in huis is slecht voor de gezondheid.

Vocht, schimmel en gezondheid

  • Mensen die in een vochtig of schimmelig huis wonen hebben vaker luchtwegklachten dan mensen die in een droog huis wonen. Van een vochtig huis kan je astma krijgen of verergering daarvan.
  • Mensen die allergisch zijn voor schimmel of huisstofmijt hebben daar in vochtige huizen meer last van.
  • Een vochtige, schimmelige woning ruikt niet prettig.

Wat kan ik zelf doen?

Wat kan de GGD doen?

Wij kunnen u adviseren hoe u zo gezond mogelijk kunt wonen en hoe u bouwtechnische gebreken in uw woning opgelost kunt krijgen. Meten van de hoeveelheid of het soort schimmels is duur en levert geen nuttige informatie op. De GGD kan deze metingen niet zelf uitvoeren en raadt ze af.