Voeding – kinderen 0 – 4 jaar

Klik hier voor het PDF-bestand van de folder Voeding 0-4 jaar (pdf 32kb)

Kleine kinderen groeien snel! Het onderwerp voeding voor baby’s en peuters kan vragen oproepen. Bijvoorbeeld wanneer ga ik mijn baby naast melkvoedingen ook vast voedsel geven? Of: hoeveel eten peuters nu eigenlijk? Maar ook: wat kan ik doen als mijn kind niet wil eten?

Baby’s

Vooral in het eerste levensjaar valt de lichamelijke groei bij kinderen op. Gemiddeld weegt een baby van één jaar driemaal zoveel als bij de geboorte en de lengte is ongeveer verdubbeld. Na de eerste verjaardag groeit een kind veel minder en gaat het ook minder eten.

Het is belangrijk dat uw baby goede voeding krijgt om deze groei mogelijk te maken. Borstvoeding is de beste voeding voor uw baby. Als u geen borstvoeding kunt of wilt geven, is volledige zuigelingenvoeding een goed alternatief voor moedermelk. De eerste 6 maanden heeft een baby voldoende aan melkvoedingen.

Vanaf ongeveer 6 maanden krijgt uw baby naast de melkvoeding ook vaste voeding. Met kleine hapjes fruit en groente leert uw baby wennen aan verschillende smaken, van een lepeltje te eten en te kauwen. Als uw baby ongeveer één jaar oud is kan hij/zij meestal al met de pot mee-eten!

Peuters (1-4) jaar

Het ene kind eet meer dan het andere. Hanteer zoveel mogelijk vaste tijden voor de maaltijden en liefst ook voor de tussendoortjes. U bepaalt als ouder wat er op tafel komt; uw kind bepaald hoeveel het ervan eet en drinkt. Het is dus belangrijker wat uw kind eet dan hoeveel het eet. Het dagelijkse menu van een peuter zal bestaan uit:

  • 1-3 sneetjes brood
  • 75 gram aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten
  • 75 gram groente
  • 50 gram vlees, vis, ei of vleesvervangend product
  • 1 ½ stuks fruit
  • 300 ml melkproducten
  • ½ plak kaas
  • 15 gram halvarine, margarine, boter, olie
  • 500 ml drinken (naast de melkproducten)

Kies voor gezonde tussendoortjes: maximaal 4 keer per dag. Wees matig met frisdrank. Geef uw kind liever thee, zonder
suiker of water.

Naast het eten van gezonde voeding is het ook belangrijk dat uw kind voldoende beweegt. Met gezonde voeding en voldoende beweging houdt uw kind een goed gewicht. Als ouder kunt u uw kind een goed eet- en bewegingspatroon aanleren, vooral door\ zelf als ouder het goede voorbeeld te geven met een actieve levensstijl. Peuters willen graag dingen zelf doen en willen ook graag zelf eten, ook al betekent dit knoeien in het begin. Zelfstandig eten zonder te knoeien en de hele maaltijd stil aan tafel zitten is iets dat kinderen moeten leren. Geduld en positieve aandacht zijn hierbij belangrijk. Geef uw kind een complimentje als het rustig aan tafel zit.

Eten, ja gezellig!?

Soms zijn peuters lastige eters. Ze worden heel kieskeurig of weigeren te eten. Probeer als ouder kalm te blijven als uw kind van eten een strijd maakt. Eet op vaste tijden, aan tafel en bied uw kind een kleine portie aan. Reageer enthousiast als er een paar hapjes worden gegeten. Stimuleer juist het gedrag wat u wilt zien en schenk zo min mogelijk aandacht aan het negatieve gedrag. Als de anderen klaar zijn, ruimt u de tafel zonder commentaar af, inclusief het bord dat nog niet leeg is. ‘Volgende keer beter’, moet u maar denken.

Tot slot

Wilt u meer weten over dit of een ander onderwerp rond opvoeden of wilt een persoonlijk gesprek of advies: neem dan contact op met 075 – 651 83 40.