Voor mijn baby en peuter

""

Hoera, je baby is geboren! De jeugdarts en jeugdverpleegkundige volgen graag de groei en ontwikkeling van jouw kind. Wat kun je nu precies verwachten de komende tijd? We zetten het kort voor je op een rijtje.

GroeiGids app

Deze app biedt jou als (aanstaande) ouder betrouwbare voorlichting en inzicht in de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind.

Inspectie kinderopvang

Onze GGD houdt toezicht op de kinderopvang in de regio. We leggen je graag uit hoe we dit doen en waar je de rapporten hiervan kunt vinden.

Mijn Kinddossier

In ons digitaal ouderportaal vind je informatie over de ontwikkeling van je kind, groeicurves en afspraken met de Jeugdgezondheidszorg.

Eerste week na de geboorte: hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte komt de jeugdverpleegkundige bij je thuis de hielprik en de gehoortest afnemen.

Hielprik

We nemen enkele druppels bloed af uit de hiel van je kind. Het bloed wordt onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziektes. Lees meer over de hielprik.

Gehoortest

Met de gehoortest meten we of je kind genoeg hoort om te leren praten. Lees meer over de gehoortest.

Consultatiebureau bezoeken

Woont u in Purmerend, Wormerland of Zaanstad? Dan kunt u aan de hand van uw postcode in dit overzicht opzoeken bij welk Centrum voor Jeugd en Gezin/Centrum Jong de GGD u  indeelt.

Tot uw kind 4 jaar is, nodigen we u regelmatig uit op het consultatiebureau. Soms heeft u een afspraak met de jeugdarts, de andere keren spreekt u met de jeugdverpleegkundige. De jeugdarts let met name op de gezondheid en de ontwikkeling van uw kind. Bij de jeugdverpleegkundige kunt u terecht voor advies over voeding, verzorging en veiligheid. Ook wegen en meten we uw kind bij elke afspraak. Zowel de arts als verpleegkundige geven de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma.

Een afspraak op consultatiebureau, maar uw kind is ziek

Voelt uw kindje zich niet helemaal lekker en vraagt u zich af of het wel verstandig is om naar de Jeugdgezondheidszorglocatie (het consultatiebureau) te komen? Wij hebben enkele situaties voor u op een rijtje gezet, wanneer het beter is om uw afspraak te verzetten.

Kom niet met uw kind naar het consultatiebureau komen als het:

  • Hoge koorts heeft (boven de 39 graden);
  • Geen hoge koorts heeft, maar wel een zieke indruk maakt;
  • Besmettelijke diarree heeft (meer mensen in de omgeving hebben het ook);
  • Nog blaasjes heeft bij de waterpokken;
  • Mogelijk kinkhoest heeft volgens de huisarts;
  • Een natte rode uitslag met puskopjes op de lippen en rond de mond heeft (krentenbaard);
  • Mazelen of rode hond heeft volgens de huisarts;
  • RS-virus heeft volgens de huisarts.

In bovenstaande situaties is het beter om een nieuwe afspraak te maken. Voor uw kindje is het niet prettig om weg te moeten als het ziek is. En zo voorkomen wij ook dat andere kinderen in aanraking komen met besmettelijke ziekten. Twijfelt u ondanks het lijstje hierboven toch of u wel of niet kan komen? Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neemt u gerust even contact met ons.

Gezondheidsgegevens bijhouden: Mijn Kinddossier

De jeugdarts en jeugdverpleegkundige nemen belangrijke gezondheidsgegevens van jouw kind op in het digitale JGZ-dossier. Hierin zijn ook de uitkomsten van onderzoeken en gegeven adviezen opgenomen. Het geeft een totaalbeeld van de ontwikkeling en gezondheid vanaf de geboorte tot aan het moment dat jouw kind 18 wordt. Een deel van dit dossier kun je vrij inzien in Mijn Kinddossier met behulp van jouw DigiD. We plaatsen hierin ook desgewenst informatie die voor jouw kind van toepassing is.

Opsporen van oogafwijkingen

Op het consultatiebureau proberen wij oogafwijkingen zo vroeg mogelijk op te sporen. Lees op deze pagina hoe we dat doen.