Cursus Zwanger, gezond en fit

Ga naar het aanmeldformulier Zwanger, gezond en fit.

Deze cursus bereidt u voor op de bevalling en het ouderschap. U leert een goede lichaamshouding aan om klachten te voorkomen en eenvoudige ontspanningstechnieken, die u tijdens uw zwangerschap en de bevalling kunt gebruiken. Ook geven we graag informatie die u kunt gebruiken om met vertrouwen de bevalling tegemoet te zien en de eerste periode erna als kersverse ouder.

Oefenen
Actief bewegen doen we elke les, waarbij we onder andere aandacht besteden aan de bekkenbodem, goede houding en ademhaling. U voorkomt of vermindert bekken- en rugklachten en voelt zich fitter. Mocht u toch klachten hebben, dan geven we u gerichte oefeningen en advies.

De bevalling
Natuurlijk staat de bevalling zelf centraal. Wat kunt u doen om de weeën op te vangen? Welke ademhaling en houdingen helpen u hier straks het beste bij? En wat is de rol van ontspanningsoefeningen tijdens de bevalling? We gaan hier uitgebreid op in.

Ouderschap
Voor uw gevoel is het nog niet zover, maar eigenlijk bent u tijdens uw zwangerschap al ouder van uw ongeboren kindje. Daarom besteden we hier ook aandacht aan. Hoe kunt u uw partner bijvoorbeeld betrekken bij de zwangerschap en ouderschap?

Na de bevalling
Na de bevalling doen we oefeningen voor het herstel van uw lichaam. Ook is er aandacht voor de beleving van de bevalling, het ouderschap en ontwikkeling van de baby. Hoe verlopen de eerste weken na de bevalling? Hoe maakt u contact met uw baby? Wat zijn de fijne en lastige momenten van het ouderschap?

Praktische informatie

  • Tien lessen: zeven vóór de bevalling (waarvan 1 partneravond) en drie erna.
  • Lessen starten tussen 19.00 en 19.30 uur en duren 1 uur en 15 minuten. Op sommige locaties start bij veel aanmeldingen een tweede groep rond 20.30 uur.
  • De docent is een fysio- en mensendiecktherapeut. Na de bevalling is er ook een les door een pedagogisch adviseur.
  • Vroeg aanmelden is wenselijk i.v.m. de planning op de uitgerekende datum. Aan te raden is tussen de 25ste en de 30ste week van de zwangerschap deel te nemen. Vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend proberen we samen te plaatsen.
  • De cursus vindt plaats op verschillende locaties en avonden. Zie onderstaande tabel.
  • De eigen bijdrage is € 45,-.
  • Klik hier voor het aanmeldformulier Zwanger, gezond en fit. Ongeveer drie weken vóór aanvang van de cursus ontvangt u een digitale uitnodiging.

Locatie

Adres

Cursusavond

Centrum Jong Guishuis

George Gershwinstraat 207,
1544 NX Zaandijk

maandagavond

Centrum Jong Poelenburg

Geuzenpad 3,
1504 NZ Zaandam

maandagavond

Centrum Jong Noord

Albert Schweitzerstraat 2,
1561 GE Krommenie

dinsdagavond

Centrum voor Jeugd en Gezin Edam-Volendam

Wieringenlaan 1A,
1132 MB Volendam

maandagavond

Fysio Purmer Zuid

Persijnlaan 95,
1447 EG Purmerend

woensdagavond