Vandaag zijn er twee rapporten van het RIVM en de Gezondheidsraad verschenen over lood in drinkwater. Deze informatie is niet nieuw. Aanleiding voor deze nieuwe rapporten was een aantal nieuwe inzichten. Ze hebben de adviezen over lood en de gezondheid nu iets aangescherpt.

Waar gaat het over?

Mensen kunnen via kraanwater lood binnen krijgen. Dit is vooral het geval bij oude huizen met loden waterleidingen. In huizen met nieuwe leidingen en kranen, die nog niet goed zijn doorgespoeld, kan tijdelijk meer lood in het kraanwater zitten. Hierdoor kunnen bewoners meer lood binnen dan wat als veilig wordt beschouwd. Volwassenen die meer dan 2 liter per dag loodhoudend kraanwater drinken, lopen risico op nierschade of een licht verhoogde bloeddruk.
De belangrijkste conclusie van beide rapporten is dat de bestaande adviezen voor het grootste deel hetzelfde blijven. Er zijn wel risicogroepen bijgekomen.

Adviezen

  • Het belangrijkste advies blijft: vervang loden leidingen.
  • Voor zwangere vrouwen, flesgevoede zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar, in woningen met loden leidingen: gebruik flessenwater.
  • Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen kraanwater gebruiken als ze het water na lange stilstand (ongeveer 8 uur) goed (ongeveer 2 minuten) is doorspoelen.
  • De eerste 3 maanden bij een nieuwe drinkwaterinstallatie in huis de kraan goed doorspoelen. Heeft u een nieuwe kraan? Laat deze de eerste 3 maanden bij elk gebruik voor consumptie eerst 10 seconden lopen.

U kunt hier meer informatie vinden over het onderzoek van het RIVM:
Het advies van de Gezondheidsraad kunt u vinden onder deze link.
Actuele informatie van de GGD GHOR leest u hier.

Heeft u andere vragen over lood in drinkwater? Medische Milieukunde (075-6519292 of mmk@ggdzw.nl) is bereikbaar om uw vragen te beantwoorden.