Lood

Lood is een zacht, zilvergrijs of blauwwit metaal dat behoort tot de groep van de zware metalen.

Hoe komt lood in het milieu?

In het verleden werd vaak gebruik gemaakt van loodhoudende verven en benzines (lood functioneerde als antiklopmiddel) en loden waterleidingen,. Door de non-ferro-industrie kwam er ook veel lood in het milieu terecht.
Intussen zorgen een aantal maatregelen ervoor dat de blootstelling aanzienlijk verminderd is. Zo bevat verf tegenwoordig geen lood, zijn meeste loden waterleidingen vervangen en is benzine loodvrij gemaakt. Ook de industrie heeft de looduitstoot weten te beperken.

Hoe kom ik in contact met lood?

Wanneer drinkwater door een loden waterleiding loopt, kunnen deeltjes in dat drinkwater terecht komen.
Looddeeltjes zweven vrij rond in de lucht of kleven vast aan stofdeeltjes. In een met lood vervuilde omgeving kunnen verhoogde loodwaarden in het bloed voorkomen en met name bij peuters en kleuters. Zij nemen makkelijk lood op vanwege veelvuldig hand-mond contact. Daarnaast wordt bij jonge kinderen meer lood uit de darmen in het bloed opgenomen.
Baby’s kunnen al tijdens de zwangerschap worden blootgesteld aan lood. Het lood kan vanuit het bloed van de moeder de moederkoek passeren.

Is lood schadelijk voor mijn gezondheid?

Langdurige blootstelling aan lood kan effecten op het centraal zenuwstelsel en de nieren veroorzaken. Over het algemeen zijn de effecten van lood op de gezondheid van volwassenen beperkt. Jonge kinderen zijn echter veel gevoeliger voor lood, omdat de stofwisseling van actiever kinderen is dan die van volwassenen: ze nemen ingeslikt lood daarom gemakkelijk op in het bloed en lood kan bij kinderen ook effecten op de hersenen hebben. De hersenen en zenuwen zijn bovendien nog volop in ontwikkeling, wat hen extra gevoelig maakt voor beschadiging. Zelfs bij een lage dosis kan lood nadelige gevolgen hebben op de intellectuele vermogens en de gedragsontwikkeling van een kind.
Een verhoogde loodwaarde bij kinderen kan tevens leiden tot een verminderde groei, een slechter gehoor en een tekort aan vitamine D.

Tips om de inname van lood te beperken

In de informatiefolder zware metalen worden al een aantal tips gegeven om blootstelling en opname van zware metalen te beperken. Ze zijn ook van toepassing bij een verontreiniging met lood. Hieronder vind u nog een aantal adviezen die specifiek van toepassing zijn bij een verontreiniging met lood in uw (woon)omgeving.

  • Een goede handhygiëne bij jong en oud is onontbeerlijk: was regelmatig, en zeker na het buiten spelen, tuinieren en vóór het eten, uw handen en verwijder daarbij het vuil onder de nagelranden.
  • Woont u samen met jonge kinderen in een woning die gebouwd is vóór 1940 waar (afbladderende) loodhoudende verf aanwezig is? Verwijder die dan op een veilige manier met een afbijtmiddel (op waterbasis) of verminder het risico door de verf te overschilderen.
  • Speelgoed en stoffen knuffeldieren hebben af en toe ook een wasbeurt nodig. Een gevallen zuigfles of tutje op de grond spoelt u af voor gebruik. Geef geen oud, geschilderd speelgoed aan kinderen, omwille van de mogelijk loodhoudende verf.
  • Vervang loden waterleidingen. Als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat u (zeker vóór het eerste gebruik van de dag) het water 15 tot 30 seconden laat doorstromen.
  • Was zelfgekweekte groenten en fruit steeds grondig vóór gebruik.
  • Zorg voor een gevarieerde voeding. Bij een volwaardige voeding die rijk is aan eiwitten, calcium en ijzer zal lood minder goed worden opgenomen. Bij een voeding die rijk is aan vetten en suikers zal lood gemakkelijker worden opgenomen.

Contact

Heeft u nog vragen of opmerkingen over deze informatie of wilt u informatie over andere medisch milieukundige onderwerpen, dan kunt u contact opnemen met de medisch milieukundige.
Per e-mail: info@ggdzw.nl
Per telefoon: 0900-2545454

Meer informatie

Klik hier voor het PDF-bestand van de folder Lood (pdf 102kb)

Bron: www.mmk.be
Productie en uitvoering: GGD Zaanstreek-Waterland
© januari 2012