GGD Zaanstreek-Waterland start vanaf dinsdag 9 augustus met het vaccineren tegen monkeypox. Het ministerie heeft vaccins beschikbaar gesteld voor specifieke risicogroepen. Dat zijn de mensen met de grootste kans op monkeypox. Op die manier beperken we de uitbraak van het virus het snelst.

Het ministerie van VWS en het RIVM hebben de selectiecriteria voor wie in aanmerking komt voor het vaccin gemaakt. Kijk voor meer informatie over de specifieke doelgroepen op de website van het RIVM.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie tegen monkeypox ontvangt een persoonlijke uitnodiging van GGD Zaanstreek-Waterland óf van de GGD in de regio waar hun HIV behandelaar zit.  Zonder persoonlijke uitnodiging krijgen mensen geen vaccinatie.

 GGD Zaanstreek-Waterland heeft bezoekers van Centrum voor Seksuele gezondheid, die  behoren tot de  – door het RIVM bepaalde – hoogrisico doelgroep inmiddels een persoonlijke uitnodigingsbrief verstuurd. Het heeft geen zin om de huisarts te bellen over de uitnodiging want deze wordt alleen door de GGD verstrekt.

 MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die hiv-PrEP gebruiken via hun HIV behandelaar krijgen een persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie van de GGD in de regio waar hun HIV behandelaar zetelt. 

Neem voor meer informatie contact op met ons Team Infectieziektebestrijding via 0900 – 254 54 54 (optie 4) op werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur

Symptomen en Bron- en contactonderzoek

Als u klachten hebt die passen bij het monkeypoxvirus kunnen wij niet vaccineren. Neem dan contact op met ons Team Infectieziektebestrijding via 0900 – 254 54 54 (optie 4).
Als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat u een risicocontact van iemand met monkeypox bent, dan neemt de GGD contact met u op. Onze medewerkers vertellen wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie.

Vragen of meer informatie

Bel voor vragen over monkeypox de landelijke informatielijn: 088 – 767 40 20. Dit nummer is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 – 17.00 uur.
Kijk voor meer informatie over het monkeypoxvirus op de website van het RIVM en op de website van SOA Aids Nederland.