We krijgen veel vragen of afspraken van Jeugdgezondheid doorgaan nu er maatregelen zijn voor het coronavirus. Daarom zetten we hieronder even alles op een rijtje.

1 ouder/verzorger mee naar consultatiebureau en inloopspreekuur

In verband met het coronavirus vragen wij je om maar met 1 ouder/verzorger naar het inloopspreekuur en/of consultatiebureau te komen. Kom je toch met meer personen? Dan vragen we je om hen dan buiten de wachtruimte te laten wachten.

Hielprik en gehoortest

De hielprik en de gehoortest gaan door.

Vaccinaties en afspraken

De afspraken voor de kinderen t/m 14 maanden en het consult voor kinderen van bijna 4 jaar blijven doorgaan. Deze contactmomenten zijn altijd op het consultatiebureau omdat de kinderen dan ook een vaccinatie krijgen . De vaccinaties blijven belangrijk om de bescherming voor de ziektes in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te houden. Na zo’n vaccinatie is je kind niet extra bevattelijker voor andere infectieziektes, zoals het coronavirus. Het is belangrijk om inenting van het RVP op tijd te laten gebeuren en GGD Zaanstreek-Waterland doet haar uiterste best om dit ook nu zo goed mogelijk te doen. Andere contactmomenten, zoals het 18 maanden consult, 2 jaar en 3 jaar kunnen telefonisch of via beeldbellen..
De afspraak voor de 22-wekenprik voor aanstaande moeders gaat ook door.

Groepsvaccinatie

De groepsvaccinaties voor de 9-jarigen (DTP/BMR) en 13-jarigen (HPV) zijn de eerste twee weken van september. Jouw kind krijgt hiervoor een uitnodiging. Heb je die niet ontvangen en moet jouw kind wel een inenting krijgen? Kom dan op een van de dagen naar de plek komen waar we vaccineren. We regelen dat jouw kind dan een inenting krijgt. De 14-jarigen hebben de Meningokokken ACWY vaccinatie al aangeboden gekregen.

Afspraken die door corona niet door kunnen gaan

Afspraken voor kinderen van 8 maanden, 18 maanden, 2 en 3 jaar en kinderen van de basisschool vindden op een andere wijze plaats dan normaal. De kinderen van 8 maanden ontvangen een nieuwsbrief een nieuwsbrief met alle wetenswaardigheden voor die leeftijd en ouders kunnen bij vragen altijd contact opnemen. Kinderen van 18 maanden krijgen een huisbezoek of onze medewerkers hebben via beeldbellen contact. Ouders met kinderen van 2 of 3 jaar krijgen het consult via beeldbellen aangeboden. Ouders/verzorgers die we telefonisch niet te pakken krijgen om de afspraak te wijzigen, ontvangen een brief over de wijzigingen in de afspraak. Op dit moment kunnen we nog geen nieuwe afspraken plannen hiervoor. Hier hoef je dus niet over te bellen. Je krijgt van ons een nieuwe afspraak wanneer dat kan. In Mijn Kinddossier kun je nu niet zelf een afspraak maken. Als het spoed is, kun je altijd telefonisch een afspraak maken.

Inloopspreekuur

Het inloopspreekuur gaat gewoon door. Hiervoor maak je nu wel een afspraak. Je kunt hiervoor bellen naar 0299 -74 80 04 (regio Waterland) of 075 – 651 83 40 (Zaanstreek).

Opvoedspreekuur

Het opvoedspreekuur gaat door, maar dan telefonisch of via beeldbellen. De pedagogisch adviseur belt jou op de afgesproken tijd. We gaan flexibel om met de invulling van het spreekuur; we kunnen beeldbellen of met het gesprek verder gaan op een andere tijd (eventueel ’s avonds) als er kinderen thuis zijn.

Opvoedvragen

Misschien loop je door de coronatijd tegen meer problemen of vragen aan? Weet dan dat je terecht kunt bij de Advieslijn Jeugdgezondheid van de GGD. Je kunt deze bellen op 0299-74 80 04 (regio Waterland) of 075 – 651 83 40 (Zaanstreek), op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur, of maak gebruik van de ouderchat waar ouders met al hun vragen terecht kunnen. Hier kun je op werkdagen van 8.30 tot en met 17.00 uur en op dinsdag en donderdag tot 20.30 uur met een jeugdverpleegkundige chatten.

 Vragen over corona?

Voor de actuele informatie over het coronavirus kun je het beste kijken op www.rijksoverheid.nl. Hier staan ook vragen en antwoorden. Heb je toch nog vragen over corona? Bel dan het landelijke informatienummer 0800-1351.