Regels CJ(G) locaties

Voor onze medewerkers én cliënten gelden de algemene coronamaatregelen.
Daarnaast blijft het volgende belangrijk:

 • Controleer vooraf de gezondheidstoestand van het gezin bij face-to-face-contact.
 • Gebruik niet-medische mondkapjes en vraag je cliënt, als deze ouders dan13 jaar is, om dit ook te doen. Wijk hier alleen gemotiveerd vanaf, op voorwaarde dat jijzelf en je cliënt hiermee akkoord gaan.
 • Gebruik ook de alternatieven voor face-to-face-contacten als gewenst: (beeld)bellen, buiten contact hebben, enzovoort.
 • Dit contact vindt alleen plaats als het kind en de ouder/verzorger die meekomt, geen verkoudheidsklachten, koorts (> 38,0 C) of benauwdheidsklachten hebben.
 • Kinderen met neusverkoudheidsklachten mogen komen, behalve:
  – als het kind ook koorts of andere coronaklachten heeft;
  – als het kind een huisgenoot is van iemand met corona;
  – als een huisgenoot van het kind naast milde coronaklachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. En er is nog geen negatieve testuitslag.
 • Er mag één ouder/verzorger mee naar de afspraak.
 • Schud geen handen. Was de handen voor en na elk contact. De GGD plant ruimer om de 1,5 meter afstand te kunnen handhaven.
 • Alleen een jeugdarts/jeugdverpleegkundige, die geen verkoudheidsklachten, koorts (38,0 C) of benauwdheidsklachten heeft, voert het face-to-face contact uit.

1 begeleider mee

We krijgen veel vragen of afspraken van Jeugdgezondheid doorgaan nu er maatregelen zijn voor het coronavirus. Daarom zetten we hieronder even alles op een rijtje.
Wij vragen je om maar met 1 ouder/verzorger naar het inloopspreekuur en/of consultatiebureau te komen. Kom je toch met meer personen? Dan vragen we je om hen dan buiten de wachtruimte te laten wachten.

Hielprik en gehoortest

De hielprik en de gehoortest gaan door.

Vaccinaties en afspraken

De afspraken voor de kinderen t/m 14 maanden en het consult voor kinderen van bijna 4 jaar blijven doorgaan. Deze afspraken zijn altijd op het consultatiebureau omdat de kinderen dan ook een vaccinatie krijgen. De vaccinaties blijven belangrijk om de bescherming voor de ziektes in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te houden. Na zo’n vaccinatie is je kind niet extra bevattelijk voor andere infectieziektes, zoals het coronavirus. Het is belangrijk om inenting van het RVP op tijd te laten gebeuren. GGD Zaanstreek-Waterland doet haar best om dit ook nu zo goed mogelijk te doen. Andere afspraken, zoals de 18 maanden afspraak, 2 jaar en 3 jaar kunnen telefonisch of via beeldbellen..
De afspraak voor de 22-wekenprik voor aanstaande moeders gaat ook door.

Groepsvaccinatie

De groepsvaccinaties voor de 9-jarigen (DTP/BMR),13-jarigen (HPV) en 14-jarigen (Meningokokken ACWY) zijn in februari en maart. Jouw kind krijgt hiervoor een uitnodiging als het hiervoor in aanmerking komt. Heb je die niet ontvangen en moet jouw kind wel een inenting krijgen? Neem dan telefonisch contact met ons op. We regelen dat jouw kind dan een inenting krijgt.

Afspraken die door corona niet door kunnen gaan

Afspraken voor kinderen van 8 maanden, 18 maanden, 2 en 3 jaar en kinderen van de basisschool vinden op een andere manier plaats dan normaal. De kinderen van 8 maanden ontvangen een nieuwsbrief met allerlei informatie voor die leeftijd. Ouders kunnen bij vragen altijd contact opnemen.
Kinderen van 18 maanden krijgen een huisbezoek of onze medewerkers hebben via beeldbellen contact. Ouders met kinderen van 2 of 3 jaar krijgen via beeldbellen een afspraak aangeboden. Ouders/verzorgers die we telefonisch niet te pakken krijgen om de afspraak te veranderen, ontvangen een brief over de wijzigingen in de afspraak. Op dit moment kunnen we nog geen nieuwe afspraken plannen hiervoor. Hier hoef je dus niet over te bellen. Je krijgt van ons een nieuwe afspraak wanneer dat kan. In Mijn Kinddossier kun je nu niet zelf een afspraak maken. Als het spoed is, kun je altijd telefonisch een afspraak maken.

Inloopspreekuur

Het inloopspreekuur gaat gewoon door. Alleen maak je hier nu wel van tevoren een afspraak voor. Je kunt hiervoor bellen naar 0299 -74 80 04 (regio Waterland) of 075 – 651 83 40 (Zaanstreek).

Opvoedspreekuur

Het opvoedspreekuur gaat door, maar dan telefonisch of via beeldbellen. De pedagogisch adviseur belt jou op de afgesproken tijd. We gaan flexibel om met de invulling van het spreekuur; we kunnen beeldbellen of met het gesprek verder gaan op een andere tijd (het kan ook ’s avonds) als er kinderen thuis zijn.

Opvoedvragen

Misschien loop je door de coronatijd tegen meer problemen of vragen aan? Weet dan dat je terecht kunt bij de ouderchat. Hier kun je op werkdagen van 8.30 tot en met 17.00 uur en op dinsdag en donderdag tot 20.30 uur met een jeugdverpleegkundige chatten.

Vragen over corona?

Voor de actuele informatie over het coronavirus kun je het beste kijken op www.rijksoverheid.nl. Hier staan ook vragen en antwoorden. Heb je toch nog vragen over corona? Bel dan het landelijke informatienummer 0800-1351.