De lente is begonnen en we zijn op weg naar de zomer. Vanaf deze periode gaan de eikenprocessierupsen zich weer ontwikkelen en kunnen de brandharen voor gezondheidsklachten bij mens en dier zorgen. De hoogste tijd om u te verdiepen in dit overlast gevende beestje als u in de buurten van eiken komt. Door meer te weten kunt u meehelpen het een en ander te voorkomen.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. Tijdens de groei laten deze brandharen los en kunnen in de omgeving gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

Meer informatie

Waar kunt u op letten als u in de buurt van eikenbomen komt waar deze rupsen in zitten? Wat kunt u doen als u klachten heeft? Op de nieuwe website www.oakie.info kunt u allerlei begrijpelijke info over de eikenprocessierups vinden. De Brabantse GGD´en hebben deze site ontwikkeld.