Het Netwerk Mediawijsheid organiseert van 8 t/m 15 november de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid. Hiermee vraagt het netwerk aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen, ouders, ouderen en beroepskrachten.

Thema ‘Aan of uit?’

In een wereld vol media maak je steeds keuzes. Vroeg gaan slapen of nog even je appjes bekijken? Samen een boek lezen met je kind of samen op de tablet spelen? Regel je zelf online je bankzaken of laat je dat doen door een ander? De Week van de Mediawijsheid 2019 heeft daarom als thema: ‘Aan of uit?’

Wat is mediawijsheid?

Mediawijsheid is digitaal en analoog veilig en slim alle beschikbare media gebruiken. Om de eigen kwaliteit van leven te vergroten én ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk mee kunt doen aan de wereld om je heen. Het gaat om een verzameling competenties die je nodig hebt om actief én bewust te kunnen deelnemen aan onze mediasamenleving.

Nadenken over mediagebruik

Online vind je je nieuwe baan of leer je over nieuwe dingen. Je kunt videobellen met vrienden en familie. Je blijft in contact, door het delen van foto’s of je reis. Als je teveel tijd besteedt aan appen, scrollen en liken, merk je dat je lichaam protesteert. Of dat de smartphone meer aandacht krijgt dan je familie. Daarnaast gaan technologische ontwikkelingen razendsnel, wat voor sommige mensen lastig of zelfs beangstigend kan zijn. Het is daarom belangrijk dat we nadenken over hoe we media gebruiken: wanneer helpen ze ons en wanneer zitten ze ons in de weg?

Wanneer sta jij aan of uit?

Kinderen, ouders, opa’s, oma’s, vrienden, buren, beroepskrachten en de overheid: laten we van elkaar leren en elkaar helpen. Tijdens de Week van de Mediawijsheid stellen we daarom de vraag: wanneer kies jij om aan of uit te staan? Laten we met elkaar in gesprek gaan over media en de invloed ervan op de ontwikkeling van onze kinderen.
Kijk voor alle informatie over de week van de mediawijsheid, activiteiten en tips op: https://www.weekvandemediawijsheid.nl/