Een Deense delegatie en VWS bezochten donderdag 1 december JOGG-Zaanstad om meer te leren over de lokale integrale aanpak.
Het team Global Prevention & Health Promotion van Novo Nordisk is geïnteresseerd hoe wij met de JOGG-aanpak de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder maken.
Een eer, omdat Nederland juist vaak kijkt naar Scandinavië als voorloper in het veld van gezondheid.

De landelijke organisatie JOGG koos voor Zaanstad als goed voorbeeld om meerdere redenen.

  • JOGG-Zaanstad heeft een stevig netwerk met ruim 350 partners, die gezond en kansrijk opgroeien op de agenda zetten en in praktijk brengen.
  • De aanpak Kind naar Gezond Gewicht, waarmee we ruim 300 kinderen ondersteunen naar een gezonde manier van leven, is integraal onderdeel van JOGG-Zaanstad en wordt op initiatief van GGD Zaanstreek-Waterland verder uitgerold naar buurgemeenten.
  • De gemeente Zaanstad heeft gezondheid in haar visie 2040 als opgave opgenomen. Dit gaat over verkiezingstermijnen heen en is domein overstijgend.

In de vroege ochtend bezocht de delegatie de Next Level Chill Academy in Wormerveer voor een energieke warming up en een toelichting van Miriam de Boer en wijkmanager Monica Briefjes.
Na een presentatie van directeur Marjon Bachra over de landelijke JOGG-aanpak reed de bus door naar GGD Zaanstreek-Waterland. Hier stond een gezonde lunch klaar met de stuurgroepleden JOGG-Zaanstad, wethouder Stephanie Onclin, directeur GGD Zaanstreek-Waterland Anton Kok en directeur Sportbedrijf Zaanstad Ivonne van Tuijl.
Na de lunch werd de delegatie welkom geheten bij buurtcentrum Kleurrijk om meer te horen over de ouder- en kindgroepen in Zaandam Oost, de samenwerking met kinderopvang Babino en Tinteltuin en het project Poelenburg in Beweging.  
In optocht door het Darwinpark  was de volgende halte gezonde school de Spiegel, een van de ZaanPrimair-scholen waar bewegend leren hoog op de agenda staat. Na een bezoek aan ZaansFit Girls Only zat de dag erop en vertrok de bus weer naar Schiphol.

De delegatie was onder de indruk van de gedrevenheid en energie van de mensen en de manier van samenwerking. ”Oh geweldig, gaat dat zo makkelijk” klonk er als reactie op de whatsappgroepen die de professionals onderling hebben.
Gezonde keuzes makkelijker en vanzelfsprekend maken kan alleen door de sterke verbinding tussen alle mensen en organisaties die hun schouders eronder zetten. Samen maken we gezond gewoon!