‘Zet je alcoholgebruik op pauze!’  Dat is het motto van de ‘IkPas’-actie om mensen te motiveren een maand lang geen alcohol te drinken. Het drinken van alcohol is voor velen een gewoonte. GGD Zaanstreek-Waterland en Brijder ondersteunen de landelijke actie ‘IkPas’ in deze regio. We dagen jou ook uit om tijdelijk met die gewoonte te breken. De actie is op 1 januari gestart, maar je kunt je nog altijd aanmelden!

Uitdaging of een makkie?

Veel oud-deelnemers gaven aan onbewust een patroon te hebben aangenomen. Het was vanzelfsprekend geworden dat ze één of meerdere glazen alcohol per dag dronken. Door bewust een keuze te maken om wel of niet te drinken, doorbraken zij het patroon en was alcohol niet meer vanzelfsprekend. Ook heeft een groot deel van de deelnemers positieve lichamelijke veranderingen ervaren: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

Waarom IkPas?

Meer dan 80% van de Nederlanders drinkt regelmatig alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan de helft van de dagen in de week. Bij steeds meer gelegenheden lijkt het een gewoonte om alcohol te drinken: vóór of tijdens het eten, voor het slapen gaan, na afloop van congressen, bij de vrijdagmiddagborrel of voor de buis tijdens voetbal.
De 30 dagen zonder alcoholactie is ontstaan om mensen bewuster te laten kiezen wanneer zij wel of niet drinken. Een andere reden van de campagne is om een goed voorbeeld te geven aan de jeugd (de NIX18-generatie). Met IkPas laten we hen zien dat het ook gezellig kan zijn zonder alcohol. Immers: zien drinken doet drinken!

De benaming IkPas is positief bedoeld, om kort en krachtig een antwoord te hebben in situaties waarin alcohol wordt aangeboden. Net zoals “Ik ben de BOB” volstaat als uitleg bij het niet drinken van alcohol door de chauffeur.

Aanmelden

Aanmelden kan via www.ikpas.nl. Tijdens de maand zonder alcohol ontvang je dan enkele berichten met informatie en tips om het vol te houden en krijg je de beschikking over de IkPas-coach.