(dit bericht is bijgewerkt op donderdag 16 december 2021)

Vanaf maandag 22 november sturen bijna alle GGD’en de meeste mensen die positief getest zijn op corona een beveiligde mail voorafgaand aan het bron- en contactonderzoek. Deze manier van werken bestond al, maar werd tot nu toe slechts incidenteel gebruikt. De verwachting is dat hierdoor de enorme druk op de mensen en de (telefonie-)systemen binnen de GGD’en wat vermindert. Beveiligd mailen is in de zorg een veelgebruikte methode om te communiceren met patiënten en cliënten.

Sneller geïnformeerd en beter voorbereid

Dankzij deze werkwijze worden positief geteste mensen snel geïnformeerd over hun uitslag. Bovendien weten ze sneller wat ze moeten doen (in isolatie en het informeren van hun contacten). Door de mail kunnen mensen zich ook beter voorbereiden op het bron- en contactonderzoek, waardoor het onderzoek minder tijd kost. Hierdoor kan een BCO-medewerker meer mensen bellen.

Wat staat er in de mail?

De meerderheid van de positief geteste mensen zal een beveiligde mail ontvangen van noreply-uitslag@ggd.nl (tot 16/12/21 was dit noreply-uitslag@coronabackoffice.nl) met als onderwerp: Informatie van de GGD over COVID-19 / Information from your local Public Health Service. In deze mail wordt verteld dat het vanwege het zeer hoge aantal besmettingen mogelijk langer duurt dan normaal voordat de betreffende GGD belt. Of dat het de GGD’en mogelijk niet lukt om te bellen voor het bron- en contactonderzoek. In deze e-mail vinden de positief geteste mensen alvast informatie over hun besmetting met COVID-19 en het informeren van hun contacten.

Veilige manier van communiceren

Omdat deze mail gevoelige informatie bevat (zoals persoonsgegevens) is deze mail alleen bedoeld voor de ontvanger. Om ervoor te zorgen dat alleen die persoon de e-mail kan lezen, kan deze alleen geopend worden met een sms-code die wordt verzonden naar een Nederlands 06-nummer, zoals dat is opgegeven bij het maken van de testafspraak bij de GGD’en. Een beveiligde mail is een zeer veilige en betrouwbare manier van communiceren die in de zorg veel wordt gebruikt. Mensen kunnen met een gerust hart de instructies in de mail opvolgen. Meer informatie over het beveiligd mailen door GGD GHOR Nederland en de GGD’ staat hier.

Voorbeeld van de beveiligde mail.

GGD’en hanteren deze werkwijze in ieder geval van 22 november tot en met 1 december. Als het aantal besmettingen zeer hoog blijft, kan de periode waarin deze werkwijze standaard wordt gehanteerd worden verlengd.

Bron: website GGD GHOR