Vandaag is het World Suïcide Prevention Day. Over de hele wereld staan we stil bij alle mensen die zijn overleden door zelfdoding, mensen die een poging overleefde, aan zelfdoding denken en anderen die door zelfdoding zijn geraakt. Samen doorbreken we het taboe op zelfdoding.

Dit doen we onder andere door voorlichting te geven aan professionals op scholen, met behulp van ervaringsdeskundigen. Een nieuwe samenwerking van GGD Zaanstreek-Waterland met RCO de Hoofdzaak.

“Ga in gesprek met leerlingen, neem ze serieus en steun ze. Dat doe je niet door te zeggen dat het wel meevalt,” vertelt ervaringsdeskundige Jeryano. Inmiddels krijgt hij 3 jaar ambulante begeleiding; ondersteuning in het dagelijks leven. Op zijn nieuwe MBO-opleiding zit hij samen met zijn behandelaren, mentor en zorgcoördinator in een app-groep. Zijn eerste indruk bij de start van het schooljaar is goed. “Ik ben een open persoon, dus vertel dingen gemakkelijk. Maar er zijn genoeg jongeren die niets durven te zeggen. Een vertrouwensband met iemand van school is heel belangrijk. Pas als je een leerling kent, kun je zien wanneer patronen veranderen. Dat is vaak geen goed teken. Zit iemand niet zo lekker in zijn vel, doet hij niet meer actief mee of isoleert hij zich? Dat laatste deed ik ook. Anderen gaan juist op zoek naar aandacht of kopen veel spullen bijvoorbeeld.”

“Vanuit mijn eigen praktijk deel ik hoe prettig ik de korte lijnen vind op school. Dat ik heb ervaren hoe essentieel vertrouwen is. En dat je alleen iemand kan helpen door hem of haar serieus te nemen. Sinds 2018 vertel ik mijn verhaal al aan beleidsmakers, bij gemeenten. Gelukkig reageren mensen met veel respect en interesse. Voor mij het bewijs dat voorlichting vanuit de theorie én praktijk elkaar versterken.”

Roadtrip 113

113 Zelfmoordpreventie bezoekt met hun “Roadtrip Suïcidepreventie” deze week 15 projecten en initiatieven door heel Nederland. Vandaag doen zij ons project aan om in de spotlights te zetten.
Als je aan zelfdoding denkt, kun je ook altijd gratis bellen met 0800-0113 of chat via www.113.nl/chatten.