Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor baby’s die niet of onvolledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Daarom heeft de Gezondheidsraad het advies uitgebracht om zwangere vrouwen in het derde trimester (tussen de 28 – 32 weken) van hun zwangerschap een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden. De antistoffen die de moeder aanmaakt na vaccinatie, gaan via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te worden.

Waar kunt u zich laten vaccineren?

In onze regio kunt u zich laten vaccineren door uw huisarts (niet alle praktijken bieden de vaccinatie aan, controleer dit van tevoren) of bij GGD Zaanstreek-Waterland. De kosten zijn voor eigen rekening. Om een afspraak te maken kunt u contact opnemen met Reizigersadvisering, telefoonnummer (075) 651 92 92. Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Algemene Infectieziektebestrijding, telefoonnummer (075) 651 83 16 of 651 83 17.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u de website van het RIVM raadplegen: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat/Kinkhoestvaccinatie_voor_zwangere_vrouwen