Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1x per maand.
Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. Ze lopen van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met elkaar spelen, elkaar omhelzen of een selfie maken. Luizen verplaatsen zich niet via kleding, beddengoed of knuffels.
Op basisscholen controleren luizenouders regelmatig of er hoofdluis is. Hoofdluis komt echter ook voor bij kinderen jonger dan vier jaar en kinderen op de middelbare school. Het is daarom belangrijk om hen thuis regelmatig te controleren op hoofdluis. Je kunt dit bijvoorbeeld op de eerste dag van elke maand doen.
Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze kunnen voor veel jeuk zorgen. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren. Als kinderen hoofdluis hebben, is het belangrijk dat gezinsleden, klasgenootjes of vriendjes met hoofdluis tegelijkertijd worden behandeld. Zo kunnen ze elkaar niet steeds opnieuw besmetten.

Is het erg om hoofdluis te hebben?

Hoofdluis is beslist geen drama en je hoeft jezelf niets te verwijten als je kind hoofdluis heeft. Hoofdluizen kunnen geen ziekten overbrengen. Ze zijn onschadelijk, maar kunnen vooral veel jeuk geven. Door krabben kunnen er infecties ontstaan.
Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met schone of vieze haren.

Als ik luizen ontdek, wat dan?

Neem direct de volgende stappen:

  • Controleer alle gezinsleden.
  • Behandel gezinsleden die hoofdluis hebben.
  • Vertel mensen in de directe omgeving dat jouw kind hoofdluis heeft. Denk aan school, kinderopvang, (sport)clubs, opa’s oma’s, de oppassen en ouders van vrienden.

Hoe kan ik het behandelen?

Kam 2 weken lang elke dag het haar met een fijntandige kam, in combinatie met crèmespoeling. Ga als volgt te werk:

  • Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar.
  • Bescherm de ogen met een washandje en kam het haar dan eerst met een gewone kam de klitten weg. Spoel het niet uit.
  • Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier.
  • Pak de fijntandige kam en kam het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het ander oor.
  • Vastgeplakte neten kun je met je nagels verwijderen. Eventueel kun je ze eerst losweken door te deppen met azijn.
  • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier op papieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg.
  • Spoel vervolgens de crèmespoeling uit het haar.
  • Maak de kam na gebruik schoon met water en zeep.

Als de uitkambehandeling niet heeft gewerkt, dan kun je dit herhalen in combinatie met een antihoofdluismiddel.