We zijn allemaal al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. De overheid heeft de maatregelen in de tussentijd gelukkig wat versoepeld. En roept ons op om ons aan de maatregelen te houden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Doen we dit ook? En hoe ervaren we dat? Daarover gaat het vragenlijstonderzoek dat GGD Zaanstreek-Waterland, samen met andere GGD’en, uitvoert namens het RIVM en GGD GHOR Nederland.

Wilt u meedoen? Dat kan hier! Meer informatie over het onderzoek vindt u hieronder.

Waarom doen wij dit onderzoek?

De GGD, RIVM en GGD GHOR Nederland voeren dit onderzoek uit om beter te begrijpen hoe mensen denken over de maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hier aan te houden. En wat de invloed op mensen is. Het onderzoek gaat dus over ons gedrag, wat we vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid. En hoe het lichamelijk, mentaal en sociaal met ons gaat in Nederland in dit coronatijdperk.

Als we weten waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, wat hun drijfveren en behoeften zijn, en hoe het met ze gaat dan kan de overheid daar beleid op ontwikkelen. Zo kijkt de overheid naar beleid dat helpt om de verspreiding van het coronavirus kleiner te maken. En stelt daarvoor gedragsmaatregelen vast. Communicatie speelt daarbij ook een belangrijke rol. We onderzoeken daarom onder andere of de communicatie goed en effectief is, of dat we iets moeten aanpassen. En ook wat het invloed van de maatregelen is op gezondheid en welzijn van iedereen. Hoe beter we dit alles weten hoe beter we in Nederland met elkaar het virus onder controle kunnen krijgen.

Over welk gedrag gaat het onderzoek?

Mensen wassen nu bijvoorbeeld regelmatig voor 20 seconden hun handen. En houden altijd minimaal anderhalve meter afstand van elkaar. Maar lukt ze dat ook? Wat doen maatregelen zoals zoveel mogelijk thuisblijven met hoe mensen zich voelen? Dat willen we graag weten. In het onderzoek stellen we daarom vragen die met ons gedrag te maken hebben.