Vandaag is het Paarse Vrijdag! Sinds 2010 wordt dit elke tweede vrijdag van december deze dag gevierd. Op Paarse vrijdag tonen scholen zich solidair met de LHBTI-gemeenschap. LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homomannen, en biseksuele, transgender en interseks personen. Veel scholen in de regio organiseren leuke activiteiten, zoals een feest, quiz of een theatervoorstelling. Daarnaast is de dresscode voor leerlingen deze dag’ paars’.

Zaanstreek-Waterland heeft twee regenbooggemeente: Zaandam en Purmerend. Dat houdt in, dat deze steden meer inspanningen verrichten om de sociale veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van LHBTI-bewoners te vergroten. Gemeente Purmerend heeft de hele maand oktober verscheidene activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor Purmerendse LHBTI’ers. Vanaf vandaag is op het stadhuis van Zaandam een expositie te zien, waarin een eeuw LHBTI-geschiedenis is tentoongesteld. Er hangen ook 14 portretten van Zaanse middelbare scholieren die hun verhaal doen.

Bij GGD Zaanstreek-Waterland wappert vandaag de regenboogvlag. Daarnaast organiseren we met regelmaat bijeenkomsten over LHBTI om dit belangrijke thema bij onze collega’s op de agenda te houden. Ook kunnen we scholen ondersteunen met het vignet Relaties en Seksualiteit van de Gezonde School. Met de Gezonde Schoolaanpak werken we op verschillende pijlers (educatie, beleid, signalering en omgeving) aan de gezondheid van leerlingen en de school. Bij deze aanpak is uiteraard ook veel aandacht voor LHBTI-leerlingen. Meer weten? Mail onze collega’s van gezondheidsbevordering: gb@ggdzw.nl. Daarnaast bieden we vanuit de GGD ook hulpverlening bieden aan LHBT-ers vanuit het project I am Identity, Gender & Sexuality. Interesse? Neem contact op met Rudy Tan-A-Kiam (rtanakiam@ggdzw.nl) of Rianne van der Kramer (rvanderkramer@ggdzw.nl).