Deze zomer kunnen kinderen en jongeren volop sporten en spelen tijdens de Zaanse Zomer Experience in Zaandam en de PurVak in Purmerend. En natuurlijk hoort daar een rookvrije omgeving bij. Daarom maakte GGD Zaanstreek-Waterland samen met Sportbedrijf Zaanstad en Spurd Purmerend deze twee zomerevenementen rookvrij.

Ze twijfelden geen seconde. Dianne van der Lans (projectleider Rookvrije Generatie bij GGD Zaanstreek-Waterland) belde de organisatoren Simon den Heeten (Zaanse Zomer Experience) en Aram Bakr (PurVak) met het idee om de zomerevenementen rookvrij te maken. Beide sportbedrijven zetten zich al langere tijd in voor rookvrij sporten en spelen. Zo hebben ze afgelopen jaren hun eigen (sport)locaties rookvrij gemaakt. En helpen ze, samen met de GGD en Team:Fit, de sportverenigingen in de regio op weg naar een rookvrije club.

Bij de start van de Zaanse Zomer Experience en PurVak lazen alle deelnemers en ouders via sociale media en de inschrijvingsbrief over de rookvrije activiteiten. Ook hingen op de locaties beachflags en spandoeken van de Rookvrije Generatie om deze zichtbaar rookvrij te maken.

“Het draagvlak voor rookvrije sportverenigingen wordt steeds groter. Inmiddels vindt 87 procent van de Nederlanders dat sportverenigingen rookvrij moeten zijn. Want roken en sporten gaat niet samen. Toch is nog veel winst te behalen”, vertelt Dianne van der Lans. “Met de rookvrije zomerevenementen hopen we meer verenigingen te inspireren en motiveren aan de slag te gaan met rookvrij. Uiteindelijk is ons doel dat alle kinderen en jongeren in Zaanstreek-Waterland gezond en rookvrij sporten!”

GGD Zaanstreek-Waterland en de sportbedrijven steunen de ambitie uit het Nationaal Preventie akkoord: alle sportaccommodaties in Nederland rookvrij in 2025. Daarom blijven zij zich inzetten voor een Rookvrije Generatie. Want alle kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien, spelen en sporten, nu en in de toekomst.

Bent u enthousiast geworden en wilt u ook werken aan een gezonde sportomgeving? Neem contact op met de buurtsportcoach in uw gemeente of stuur een mail naar: dvanderlans@ggdzw.nl.

Link naar Rookvrij sporten tijdens de Zaanse Zomer Experience en PurVak!

Rookvrije Generatie spandoek tijdens de Zaanse Zomer Experience bij Atletiek Vereniging Zaanland in Zaandam.