Van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober 2020 is de landelijke Week van de Opvoeding. Dit jaar is het thema: Staan en opvallen.

Staan en opvallen

Opvoeden is geen makkelijke klus en het is hard werken. Dat weten we allemaal. De meeste ouders beginnen eraan zonder veel voorbereiding of training. Omdat we kinderen krijgen zonder dat er een gebruiksaanwijzing bij zit, leren we het opvoeden met vallen en opstaan. Het ouderschap en de opvoeding van kinderen kost veel energie. Maar het is ook genieten en daarom zeggen we “Staan en opvallen”.

De volgende tips kunnen je helpen om minder vaak gestrest of vermoeid te zijn en vaker te kunnen genieten van het ouderschap en de opvoeding:

Pas je leefpatroon aan

Stress kan een gevolg zijn van teveel willen doen. Probeer huishoudelijke taken en zorgtaken meer te delen met anderen of het huishouden even te laten voor wat het is. Zoek steun bij familie en vrienden. Probeer elke dag even wat leuks te doen voor jezelf.

Leer jezelf te ontspannen

Spanning in je spieren is vaak een teken van stress. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de spanning in je lichaam te verminderen en voorkomen dat stress erger wordt. Bijvoorbeeld diep ademhalen door je neus, even wachten en langzaam uitademen door mond of neus. Zeg zachtjes “ontspannen maar“ als je uitademt.

Opbeurende uitspraken

Maak gebruik van peptalk of opbeurende uitspraken. Je kunt die vooraf, tijdens en na een stressvolle situatie tegen jezelf zeggen, zoals “Ik kan dit best aan“ of “Kalm blijven”. Probeer echt te geloven wat je tegen jezelf zegt.

Wees alert op negatieve gedachten

Wees alert op gedachten die je meer stress bezorgen, zoals “Dit lukt me nooit”. Probeer op een positieve en realistische manier tegen de situatie aan te kijken. “Het is de hele dag goed gegaan. De kinderen in bad doen en eten koken in zo’n korte tijd was teveel van het goede. Morgen doe ik de kinderen vroeger in bad”.

Plan van aanpak

Denk aan een stressvolle gebeurtenis. Bedenk hoe je je op die situatie kunt voorbereiden en welke gedachten daarbij kunnen helpen. Maak gebruik van opbeurende gedachten en van ontspanningsoefeningen. Die kunnen je helpen om op een positieve manier met je kinderen om te gaan. Accepteer dat er altijd dingen zijn waarover je geen controle hebt. Sta jezelf ook toe om fouten te maken, want niemand is perfect.

Bron: Triple P Nederland

Opvoedspreekuur

Als ouder heb je vast wel eens vragen over de opvoeding van jouw kind. Je kunt hiermee altijd terecht bij het opvoedspreekuur van Zaanstreek-Waterland. Dit spreekuur biedt  je één of meer gesprekken met een deskundige over het opgroeien en opvoeden van jouw kind. Deze gesprekken zijn gratis. Je kunt een afspraak maken op www.opvoedspreekuur.nl.