Monkeypox is een type pokkenvirus en het komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met de gebieden in Afrika hadden. We zien dat de ziekte zich nu verspreidt in Europa en andere gebieden waar de ziekte van oorsprong niet voorkomt. Het monkeypox virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen.

Vaccineren is een van de manieren om de uitbraak van monkeypox te bestrijden. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom krijgen alleen risicogroepen een preventieve vaccinatie tegen monkeypox (apenpokken). De vaccinatie is vrijwillig en gratis.

Wie krijgt een uitnodiging voor vaccinatie

Het RIVM bepaalt welke groepen het monkeypoxvaccin krijgen. Het gaat om mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen die:

  • PrEP gebruiken via de huisarts
  • Leven met hiv en het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox.
  • bekend zijn bij het Centrum Seksuele Gezondheid en het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox, inclusief sekswerkers.

Mocht je tot de doelgroep behoren en nog geen uitnodiging ontvangen hebben. Neem dan voor meer informatie contact op met ons Team Infectieziektebestrijding via 0900 – 254 54 54 (optie 4) op werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur. Het heeft geen zin om de huisarts te bellen over de uitnodiging.

Vragen of meer informatie

Kijk voor meer informatie over het monkeypoxvirus op de website van het RIVM en op de website van SOA Aids Nederland.