Het Nationale Voorleesontbijt 2018 op woensdag 24 januari 2018 vormt de aftrap van de Nationale Voorleesdagen. Die dag lezen talloze bekende én onbekende Nederlanders voor aan peuters en kleuters. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden t/m 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen.

De GGD organiseert verschillende activiteiten tijdens de voorleesdagen:

  • Antoinette Govaers, logopedist bij de GGD, leest Ssst! De tijger slaapt, prentenboek van het jaar 2018, voor op basisschool De Pionier.
  • Centrum Jong Oostzaan organiseert op donderdag 25 januari een ouder & kind moment met als thema ‘voorlezen’. Een medewerker van de plaatselijke bibliotheek komt voorlezen van 10 tot 12 uur. Aanmelden kan via: cjoostzaanwormerland@gmail.com
  • Logopedisten van de GGD kunnen de themabijeenkomst ‘Voorlezen, leuk en goed!’ over taalontwikkeling en voorlezen geven op locatie

Daarnaast kunnen ouders bij alle Centrum Jong locaties een voorleestip opschrijven en opplakken waarmee ze andere ouders kunnen helpen of op een idee kunnen brengen.

Waarom voorlezen?

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling en betekent gerichte aandacht hebben voor een kind. Het is gezellig, kinderen luisteren graag naar je stem, ze worden rustig. Zo wennen ze al jong aan het fijne voorleesritueel. Veel mensen denken dat voorlezen aan baby’s zinloos is, maar uit onderzoek blijkt dat baby’s die worden voorgelezen op vijftien maanden een voorsprong hebben in hun taalontwikkeling. De voordelen: je creëert een omgeving waarin kinderen zich veilig voelen en de ruimte hebben om zich te ontwikkelen op alle gebieden. Kinderen vinden het leuk als je boekjes herhaalt, ze doen je na, kennen de woorden. Vooral voor taalzwakkere kinderen is dat belangrijk.

Tips voor het voorlezen zijn:

  • Lees voor aan kleine groepjes. Hoe jonger de kinderen, hoe kleiner de groep. Dit geldt vooral voor professionals in de kinderopvang/scholen.
  • Sluit aan bij de beleving van het kind
  • Lees interactief voor
  • Geef een kind de tijd
  • Sluit activiteiten aan op het leesthema

Meer informatie over voorlezen

www.nationalevoorleesdagen.nl
www.boekstart.nl