Van 22 tot en met 26 mei is het de Week van de hoarding. Extreme verzamelwoede noemen we ook wel hoarding. Mensen die hieraan lijden hebben een obsessieve angst om je te ontdoen van spullen. Naar schatting zo’n 2 tot 5% van de bevolking heeft daar last van.

Meldingen over hoarding en woningvervuiling komen binnen bij het Meldpunt & Advies Bijzondere Zorg (MABZ) van de GGD. Bijvoorbeeld via woningbouwcorporaties, sociale wijkteams en inwoners. Annemieke Molleman, Medewerker MABZ: “ Meestal lukt het de medewerkers van het MABZ, in goede samenwerking met de cliënt, de problemen aan te pakken en (voor een deel) op te lossen. In sommige gevallen moet er geschakeld worden naar een andere, meer gedwongen aanpak”.

Na iedere melding, volgt er een onaangekondigd huisbezoek. Of, als dit niet lukt, een aangekondigd bezoek. Bijna altijd na het constateren van een hygiënisch woonprobleem schakelt de GGD een schoonmaakbedrijf in om op te ruimen en schoon te maken. Soms moet er ongediertebestrijding aan te pas komen en/of de woning ook opnieuw ingericht worden. Ook werkt MABZ aan de oorzaak van het probleem. Annemieke: “Voor elke cliënt zetten we als dat nodig is passende hulpverlening in. Daarvoor werken we samen met bijvoorbeeld de GGZ, de verslavingszorg, woonbegeleiding en thuiszorg”.

Kijk voor meer informatie over het MABZ op onze website.