Deze week is het de week van de liefde en het thema dit jaar is: Liefde voor jezelf!
Waar kan je kind beter van zichzelf leren houden dan in de veilige thuisomgeving? Om erachter te komen of dat goed gaat en om je tiener te helpen in deze veranderlijke fase van zijn leven, kun je er het beste gezellig met je tiener over praten. Maar….hoe begin je zo een gesprek?
Het gesprek over relaties en seksualiteit aangaan met je tiener kan best moeilijk zijn, daarom geven wij hier 5 do’s en don’ts tips:

Do’s Don’ts
1. Hou het luchtig. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling of in de auto, als je elkaar niet aan hoeft te kijken (geef je tiener ruimte). 1. Maak er niet een heel serieus tafelgesprek van.
2. Laat het een terugkerend onderwerp worden. Zo raken jullie aan elkaar gewend om het hierover te hebben. Bouw het rustig op. 2. Probeer niet te oordelen.
3. Stel je kwetsbaar op. Deel bijvoorbeeld eens hoe je alle veranderingen en ‘eerste keren’ zelf als tiener hebt ervaren. 3. Ben niet teveel zelf aan het woord en probeer geen gesloten vragen te stellen.
4. Stel veel vragen en kijk goed of je kind nog open staat om verder te praten. 4. Ontwijk geen vragen. Als je zelf niet kunt/wilt antwoorden, help je kind dan aan een betrouwbare bron waar hij het goede antwoord kan vinden.
5. Wees oprecht, ook als je je ongemakkelijk voelt, maar leg uit waarom je dat voelt. 5. Pas op met een te lollige sfeer. Een grapje kan zeker, maar het is jammer als je hele gesprek daardoor niet waardevol meer is.

Kijk voor meer tips en informatie op opvoeden.nl. Jongeren kunnen voor betrouwbare informatie naar JouwGGD.nl. Ook kunnen zij daar (anoniem) met een jeugdarts of verpleegkundige chatten over vragen die zij hebben.