In heel Nederland kan in particuliere eieren veel PFAS zitten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek op 60 verschillende locaties. Het RIVM adviseert daarom geen particuliere eieren meer te eten. In Nederland krijgen we al veel PFAS binnen via andere voedingsmiddelen en drinkwater. De hoeveelheid die mensen via particuliere eieren binnenkrijgen komt daar bovenop. Door geen particuliere eieren meer te eten, kunt u een veel hogere PFAS-inname voorkomen. Commerciële eieren uit een winkel of van de markt kunt u wel eten.
Particuliere eieren komen van kippen die inwoners als hobby houden. Bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen.

RIVM geeft algemeen advies

Het RIVM berekende voor 60 locaties in Nederland hoeveel PFAS mensen kunnen binnenkrijgen via particuliere eieren. Deze hoeveelheden vergeleek het RIVM met de gezondheidskundige grenswaarde van PFAS. Op 31 van deze locaties krijgen mensen al meer PFAS binnen dan deze grenswaarde als zij minder dan 1 ei per week eten. Ook op veel andere locaties zijn hoge concentraties van PFAS in de eieren gevonden.
Omdat de inname van PFAS via deze eieren hoog kan zijn en aan de buitenkant van een ei niet is te zien hoeveel PFAS erin zit, geeft het RIVM het algemene advies om geen particuliere eieren te eten.

Gezondheidseffecten PFAS

Als mensen voor een langere tijd meer PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. PFAS kan invloed hebben op het immuunsysteem, de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kan PFAS effect hebben op cholesterol in bloed, op de lever, en kan het nier- en testiskanker veroorzaken. Het is daarom belangrijk om zo min mogelijk PFAS binnen te krijgen.

Minder PFAS in eieren van de (super)markt

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid PFAS in de particuliere eieren op elke locatie anders kan zijn. Het is nog niet duidelijk hoe de PFAS in deze eieren komt. Mogelijk zijn  regenwormen de oorzaak. Deze kunnen door de kippen worden opgegeten. Het RIVM doet nu vervolgonderzoek naar bronnen van PFAS in particuliere eieren. In commerciële eieren uit een winkel of van de markt zit veel minder PFAS. Deze kunnen wel gegeten worden. De eigen branche- en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit test deze eieren regelmatig.

Bekijk de website van het RIVM voor meer informatie.