18-plussers die vrijwillig het coronavaccin van Janssen willen, kunnen vanaf 23 juni om 10.00 uur een afspraak maken via een speciaal GGD-telefoonnummer: 0800 1295.

Het Janssen-vaccin werd begin juni grotendeels uit het Nederlandse vaccinatieprogramma gehaald. Een zeer zeldzame bijwerking is namelijk dat mensen na een prik trombose kunnen ontwikkelen in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes. De gezondheidsraad gaf daarom eerder het advies aan mensen van 60 jaar en jonger om zich alleen te laten inenten met een mRNA-vaccin. Maar: de kans op de genoemde bijwerking van Janssen is zeer klein. Daarom is een vrijwillige keuze voor dit vaccin nu wél toegestaan.

Persoonlijke voorkeur voor Janssen

Het Janssen-vaccin is goedgekeurd en effectief. Eén prik is voldoende om volledig gevaccineerd te zijn. Dit is een voordeel voor speciale doelgroepen zoals dak- en thuislozen, zeevarenden en militairen die op missie gaan. En nu zijn er dus 200.000 vaccins beschikbaar voor mensen die eigenlijk in aanmerking komen voor Moderna of BioNTech/Pfizer (mRNA-vaccins), maar een voorkeur hebben voor Janssen. In iedere GGD-regio komt tenminste één vaccinatielocatie waar zij deze inenting kunnen halen. In de regio Zaanstreek-Waterland is dat in De Beuk in Purmerend.

Een afspraak maken of omzetten

Veel Nederlanders hebben intussen al een afspraak staan voor een vaccinatie met een mRNA-vaccin (Moderna of BioNTech/Pfizer). Via het telefoonnummer 0800-1295 kunnen deze bestaande afspraken worden omgezet naar Janssen.

Nog geen enkele afspraak gemaakt? Ook dan is het mogelijk om te kiezen voor de optie vrijwillig vaccineren met Janssen. Maar let wel op: de voorraad Janssen-vaccins is beperkt. Daarom is er geen garantie dat iedereen die dit vaccin graag wil, het ook krijgt. Dat maakt het verstandig om sowieso alvast een afspraak te maken voor een mRNA-vaccin. In de uitnodigingsbrief van het RIVM staat hoe.

Zodra de huidige voorraad van Janssen-vaccins op zijn, komt er een wachtlijst. Wie daarop staat, krijgt een sms-alert van de GGD GHOR als er nieuwe vaccins beschikbaar zijn. De wachtlijst wordt bijgehouden op basis van het aantal verwachte leveringen van Janssen.

Niet in aanmerking

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om zich alleen te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Janssen is geen mRNA-vaccin.

Mensen die na 23 mei 2021 positief zijn getest op corona, komen vooralsnog niet in aanmerking voor vrijwillig Janssen. Mensen die eerder in mei positief zijn getest, kunnen even overleggen via 0800-1295 of er mogelijkheden zijn.

Als je al een eerste vaccinatie hebt gehad met een ander vaccin, krijg je ook de tweede met datzelfde vaccin. Het is dan niet mogelijk om gebruik te maken van de Janssen-keuzeoptie.

Risico’s gelezen en begrepen

De mensen die wel kunnen kiezen voor een vrijwillige vaccinatie met Janssen, moeten dit uit eigen, vrije keuze doen. Verder is het belangrijk dat zij de informatie over eventuele risico’s hebben gelezen en begrepen. Die informatie is te vinden op: http://www.coronavaccinatie.nl/ikwiljanssen.