Van 25 januari tot en met 4 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt ze veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Zo worden kleintjes grote lezers.

Tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt afgelopen zomer hebben de logopedisten van GGD Zaanstreek-Waterland voorleestips van ouders verzameld. Bekijk eens deze ‘voorleestips van & voor ouders’.

Steeds meer kinderen spreken thuis een andere taal. Voorlezen gebeurt dan ook in een andere taal. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart. De taal waarin ze ook blij, boos of verdrietig zijn. Onderzoeken leren ons dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt. Het helpt bij het leren van het Nederlands, de onderwijstaal. Dit weten niet alle (groot)ouders.

Het prentenboek van het jaar is ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld en Jan Jutte. Dit boek werd overal voorgelezen tijdens het Voorleesontbijt. Dit was de aftrap van de voorleesdagen.

Bijeenkomst ‘Zwanger: taal en voorlezen’

Logopedisten van de GGD geven samen met de Bieb voor de Zaanstreek de bijeenkomst ‘Zwanger: taal en voorlezen’. In de online bijeenkomst praten ze met (toekomstige) ouders over taalontwikkeling en waarom voorlezen belangrijk is. De bijeenkomst is voor zwangere vrouwen en partners. Opgeven kan via www.debieb.nl/zwanger.
Wilt u ook een bijeenkomst door een van de logopedisten van de GGD op uw peuterspeelzaal? Bijvoorbeeld de bijeenkomst ‘Voorlezen, leuk en goed!’ over taalontwikkeling en voorlezen. Vraag hem nu vast aan.
Neem voor meer informatie over de activiteiten contact op met Astrid Roest, aroest@ggdzw.nl.