Open mond?

Klik hier voor het pdf-bestand van de folder Open mond? (pdf 2mb).

OPEN MOND?

Normaal ademen we door de neus met de mond dicht. De neus fi ltert, verwarmt en bevochtigt de ingeademde lucht. Als we verkouden zijn, ademen we soms door de mond om voldoende lucht te krijgen. Maar het kan een gewoonte worden om de mond open te laten, ook als we niet verkouden zijn. Een open mond kan vervelende gevolgen hebben.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN?

  • Langdurige verkoudheid
    Een open mond ontstaat niet alleen tijdens een verkoudheid, het kan juist ook verkoudheid in stand houden. Koude, vervuilde en droge lucht komt ongefilterd binnen. Dit vergroot de kans op ontstekingen van de luchtwegen.
  • Irritaties in de keel
    Een open mond gaat vaak samen met een droge keel. Dat kan kriebels veroorzaken. Door veel schrapen en kuchen raakt de keel geïrriteerd en kan heesheid ontstaan.
  • Gehoorproblemen
    Een open mond droogt uit en er hoeft daardoor minder vaak geslikt te worden. De lucht in het middenoor wordt dan niet zo vaak ververst en oorontstekingen zijn het gevolg.
  • Uitspraakproblemen
    De spieren van lippen, tong en wangen worden slapper. In rust ligt de tong dan vaak tegen of tussen de lippen. Dit kan leiden tot slissen of onduidelijk spreken.
  • Gebitsafwijkingen
    De mondspieren zijn ook van belang voor de ontwikkeling van gebit, kaken en gehemelte. De kans bestaat dat hierin afwijkingen ontstaan: de tanden kunnen scheef gaan staan en de vorm van de kaak kan veranderen.

In deze folder geven wij u enkele tips om het sluiten van de mond te stimuleren.

HOE?

Ga samen met uw kind aan de slag. Het aanleren van iets nieuws lukt alleen als uw kind zelf ook wil. Bespreek daarom met uw kind waarom het beter is om de mond dicht te houden. Het oefenen met het sluiten van de mond/lippen en ademen door de neus gaat makkelijker als uw kind rechtop zit. Voordat u gaat oefenen, laat u uw kind even de neus snuiten of ophalen om hem leeg te maken. Om de tong op de goede plek te zetten, laat u uw kind klakken, stop met de tong tegen het gehemelte geplakt. Laat de tongpunt op die plek en sluit de mond.

  • Uw kind houdt een dun voorwerp, bijvoorbeeld een ijsstokje of een plat rietje, tussen de lippen (dus niet tussen de tanden) tijdens voorlezen, televisie kijken, enzovoort. Begin kort, ongeveer vijf minuten en probeer het steeds een beetje langer vol te houden.
    Uw kind verdient echt een complimentje als het lukt! Trouwens ook als u ziet dat het op andere momenten de mond dicht houdt.
  • Maak samen herinneringstekens, bijvoorbeeld tekeningen en zet deze op plaatsen waar uw kind vaak met de mond open zit: bij de televisie, bij het voorlezen, enzovoort.
  • Als uw kind met open mond slaapt, druk dan voorzichtig de onderkaak omhoog en sluit de lippen.

CONTACT OPNEMEN?

Met vragen kunt u terecht bij de logopedisten van GGD Zaanstreek-Waterland, onderdeel van het Centrum Jong en Centrum voor Jeugd en Gezin.