Update polio

Door verspreiding van polio vanuit Pakistan, Syrië en Kameroen, zijn de vaccinatie-adviezen voor reizigers aangescherpt. Personen die langer dan 4 weken in een van deze landen verblijven moeten tussen 4 weken en 12 maanden voor vertrek uit het land een vaccinatie tegen polio gekregen hebben. Dit geldt ook voor kinderen. Kinderen tot en met 5 jaar krijgen een DKTP en kinderen vanaf 6 jaar een DTP.

De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) gaf onlangs aan dat polio een internationale bedreiging voor de volksgezondheid is geworden. Dit betekent dat de WHO de bestrijding gecoördineerd kan aanpakken.

Waar komt nu polio voor?
Vanuit Pakistan, Syrië en Kameroen heeft recent verspreiding van het poliovirus naar andere landen plaatsgevonden. In Afghanistan, Equatoriaal Guinee, Ethiopië, Irak, Israël, Somalië en Nigeria zijn wel gevallen van polio vastgesteld, maar hiervandaan is het virus niet (recent) geëxporteerd.

Risico in Nederland
In Nederland is sprake van een hoge vaccinatiegraad. Uitgebreide verspreiding van het virus na introductie is daarom onwaarschijnlijk, behalve in gebieden waar veel ongevaccineerden wonen.

Advies voor de reiziger
Gaat u langer dan 4 weken naar Pakistan, Syrië e/o Kameroen? Zorg dan dat u de vaccinatie heeft ontvangen minimaal 4 weken en maximaal 12 maanden voordat u het land weer verlaat. Deze vaccinatie is inmiddels verplicht voor deze landen. U moet uw vaccinatiebewijs meenemen op reis en kunnen laten zien, wanneer hierom wordt gevraagd.

Voor Afghanistan, Equatoriaal Guinee, Ethiopië, Irak, Israël, Somalië en Nigeria is nog geen sprake van aangescherpt beleid.