Op 1 december is het Wereldaidsdag. Een dag waarop we stilstaan bij al die mensen die wereldwijd worden getroffen door de gevolgen van hiv en aids. En een dag waarop we aandacht vragen voor de aidsbestrijding.

De coronacrisis heeft de situatie van veel mensen met hiv alleen maar verslechterd. In veel gevallen zijn het de lockdowns en corona-maatregelen die voor problemen zorgen. Zeker in ontwikkelingslanden. Mensen hebben ineens geen werk meer. Geen werk betekent geen geld om eten te kopen. Zonder goede voeding werken hun hiv-remmers niet goed. Daarnaast zijn hiv-klinieken voor veel mensen onbereikbaar geworden. De productie van levensreddende medicijnen ligt stil of loopt vertraging op. Hierdoor zijn de medicijnen niet alleen duurder, maar dreigen er ook tekorten. De Verenigde Naties verwacht dat de combinatie van twee epidemieën desastreuze effecten heeft: nog meer nieuwe hiv-infecties en nog meer doden door de gevolgen van aids. Het effect van de coronacrisis op de aidsbestrijding laat zien hoe belangrijk hiv-genezing is.

In Nederland vindt op 1 december de eerste volledig online editie van het Nationaal Congres Soa / Hiv  / Seks plaats met als thema ‘Soa- en hiv-preventie: een nieuwe aanpak’. Ook vinden lokaal verschillende (online) evenementen plaats in het teken van Wereldaidsdag.