Mannen kom op: preventieteam huiselijk geweld

Wat is het preventieteam huiselijk geweld?
GGD Zaanstreek-Waterland heeft een team van vrijwilligers die bezig zijn met preventie, het voorkomen van huiselijk geweld, juist voor de groep mannen.  De vrijwilligers gaan de wijken in en proberen het onderwerp huiselijk geweld bij zoveel mogelijk mannen bespreekbaar te maken en zorgen dat zij, indien nodig, weten waar zij hulp kunnen krijgen.

Waarom vooral voor mannen?
Voor veel mannen is het lastig om te praten over moeilijke onderwerpen en/of toe te geven dat zij hulp nodig hebben. Mede hierdoor bestaat de kans dat zij slachtoffer of pleger van huiselijk geweld worden. Door met deze mannen te gaan praten, geef je hen de mogelijkheid hun problemen op te lossen en beter met hun situatie om te gaan.

Kun je huiselijk geweld voorkomen?
Huiselijk geweld komt voort uit een situatie waarin twee mensen elkaar niet bereiken door middel van communicatie. Voordat het echt uit de hand loopt, heeft al een hele reeks gebeurtenissen plaatsgevonden waarbij beide partners slachtoffer van de situatie zijn en niet weten hoe ze hieruit kunnen komen. Wanneer mensen in een situatie van huiselijk geweld terecht komen, vinden ze het vaak hun eigen schuld en zoeken daarom geen hulp van buitenaf. Toch is dat wel vaak noodzakelijk om het wiel de andere kant uit te laten draaien. Met hulp van buitenaf kun je vaak erger voorkomen. 

Hoe werkt het preventieteam?
De vrijwilligers van het preventieteam maken de problemen voor de mannen bespreekbaar. Zij zoeken de mannen op. Door met hen te praten over voor hun moeilijke onderwerpen wordt het gevoel van machteloosheid kleiner. Zo ontstaan er mogelijkheden om de problemen op te lossen. De vrijwilligers geven ook informatie en helpen bij het zoeken naar de juiste hulpverlening.

Wil je meer informatie?
Wil je meer weten over huiselijk geweld en mannen kijk dan op de website mannen kom op. Hier vind je informatie en kun je (anoniem) contact opnemen met een vertrouwenspersoon.