Rookvrij Zaanstreek-Waterland; help mee onze regio rookvrij te maken!

De Rookvrije Generatie

Kinderen horen op te groeien in een gezonde omgeving. En daar hoort roken niet bij. Daarom is GGD Zaanstreek-Waterland samen met haar partners op weg naar een rookvrije generatie. Zo maken we een rookvrije omgeving waarin iedereen gezond kan spelen, sporten, werken en ontspannen. En beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Doet u met ons mee? Ontdek hieronder hoe u kunt helpen.

Bekijk het filmpje: Samen op weg naar een Rookvrije Generatie!

Onze ambities voor een rookvrij Zaanstreek-Waterland

GGD Zaanstreek-Waterland zet samen met haar partners stappen naar een rookvrije generatie. Dit doen wij aan de hand van de volgende doelen:

  • Sportverenigingen in Zaanstreek-Waterland worden rookvrij.
  • Speeltuinen in Zaanstreek-Waterland worden rookvrij.
  • Alle 8 gemeenten nemen het thema roken op in hun gemeentelijk beleid en voeren dit uit.
  • Alle 8 gemeenten sluiten een lokale alliantie af, waarin de gezamenlijke missie staat om een rookvrije generatie te bereiken.
  • Gebouwen en terreinen van gemeentes worden rookvrij.
  • Stoppen-met-roken aanbieders in de regio staan in een sociale kaart.
  • Zorginstellingen worden rookvrij in samenwerking met de 2 ziekenhuizen in de regio.

Ontdek wat u kunt doen!

Iedereen kan meehelpen om de regio Zaanstreek-Waterland rookvrij te maken. Denk bijvoorbeeld aan uw sportvereniging, buurthuis, speeltuin of schoolterrein. Maar ook bedrijven en gemeenten hebben een belangrijke rol. De landelijke organisatie De Rookvrije Generatie heeft per doelgroep allerlei materialen beschikbaar om je verder te helpen. Klik op een doelgroep voor meer informatie en links naar de materialen:

Rookvrij spelen & recreëren

Kinderen horen rookvrij te spelen, zowel binnen als buiten. Met een rookvrije speelplek geeft u het goede voorbeeld aan kinderen. Voorbeelden van speelplekken zijn een speeltuin, scoutinggroep, buitenzwembad of kinderboerderij. Bekijk alle materialen en tips om een speelplek rookvrij te maken.

Rookvrije kinderopvang

(Jonge) Kinderen horen in een gezonde en veilige omgeving te spelen en te slapen. Bekijk hier alle materialen voor een rookvrije kinderopvang, en ga aan de slag!

Rookvrije ouders

Veel (aanstaande) ouders willen stoppen met roken. Maar dat is niet altijd makkelijk. Het programma Rookvrije Ouders is een telefonische coaching speciaal voor ouders en zwangere vrouwen die hulp willen bij het stoppen met roken. Als zorgprofessionals kunt u (aanstaande) ouders snel en makkelijk doorverwijzen via een online aanmeldformulier.

Rookvrije sport

Roken en sport gaan niet samen. Het creëren van draagvlak is een belangrijke eerste stap om een rookvrije sportvereniging te worden. Gebruikt deze materialen om dat te bereiken en een rookvrij terrein te realiseren!

  • Zien roken, doet roken. Een rookvrije sportvereniging geeft het goede voorbeeld. Daarom zijn in regio Zaanstreek-Waterland al veel sportverenigingen (op weg naar) rookvrij. Helpt u ook mee om nog meer verenigingen Rookvrij te maken? In deze factsheet vindt u resultaten en tips voor een Rookvrije sportvereniging.
  • Wij kunnen u ondersteunen bij het opstellen van een rookvrij beleid, bieden u handvaten voor het uitdragen van dit beleid en helpen u bij de aanschaf van Rookvrij-borden. Neem contact op met Dianne van der Lans, via gb@ggdzw.nl.

Rookvrije scholen

Vanaf 1 augustus 2020 is een rookvrij schoolterrein opgenomen in de wetgeving. Dit geldt voor primair en voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs. Op en rond het schoolterrein willen we goede voorbeelden en wordt er niet meer gerookt. Bekijk hier alle materialen per doelgroep in onze regio:

Rookvrije gemeente

Gemeenten zijn erg belangrijk bij het realiseren van een rookvrije omgeving. Steeds meer gemeenten gaan aan de slag met rookvrij. Het creëren van draagvlak is een belangrijke eerste stap. Deze materialen kunnen u helpen om te werken aan een rookvrije gemeente.

Rookvrije bedrijven

Steeds meer bedrijven worden tabaksvrij. Dit betekent, dat zij niet meer samenwerken met en investeren in de tabaksindustrie, stoppen met de verkoop van tabak, een rookvrije werkomgeving creëren voor hun medewerkers of een combinatie hiervan. Zet u ook al stappen om tabaksvrij te worden? U kunt als werkgever bijdragen aan een rookvrije omgeving in onze regio. Bekijk op rookvrijegeneratie.nl wat de mogelijkheden zijn.

Rookvrije Zorg

Als zorgverlener/-organisatie kunt u op verschillende manieren een bijdrage leveren aan een rookvrije omgeving. Dit kan in de werkomgeving bijvoorbeeld door patiënten te adviseren over of te begeleiden bij stoppen met roken. Of door te helpen om de instelling waarin u werkt rookvrij te maken.

Op de website van Rookvrije Zorg vindt u materialen om een rookvrije werk- en behandelcultuur in de zorg te realiseren. En op de website van de Rookvrije Generatie zijn inspirerende voorbeelden en verhalen uit de zorg te vinden die je op weg helpen.

Werkt u als zorgprofessional in Zaanstreek-Waterland? Download dan de sociale kaartStoppen met roken. Op de sociale kaart staat een overzicht van alle begeleidingsmogelijkheden in de regio. Hiermee maakt u stoppen met roken eenvoudig bespreekbaar met uw cliënten/patiënten.

 

Laat zien dat uw locatie rookvrij is

Is uw organisatie, vereniging of bedrijf rookvrij? Laat het zien met een speciaal rookvrij-bord. U kunt dit bord bestellen via de website van de Rookvrije Generatie.

Buitensportverenigingen, kinderboerderijen, speeltuinverenigingen en buitenzwembaden kunnen nu gratis borden aanvragen. Kijk in de webshop of u in aanmerking komt en vul het aanvraagformulier in. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met gb@ggdzw.nl. Dan kijken we samen verder.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp nodig bij het Rookvrij maken van uw sportvereniging, school, speeltuin, buurthuis of kinderdagverblijf?
Of heeft u andere vragen over de Rookvrije Generatie? Neem dan contact op met Dianne van der Lans via gb@ggdzw.nl.

Foto van Dianne van der Lans