Gemeenten

""

GGD Zaanstreek-Waterland beschermt, bewaakt en bevordert de gezondheid en sociale veiligheid van iedereen in de regio. Daarbij staat een preventieve en collectieve aanpak voorop. We hebben speciale aandacht voor bevordering van participatie en ondersteuning van de eigen regie van inwoners. Staat u als gemeente voor uitdagingen op deze gebieden? We bespreken graag met u de mogelijkheden tot passende advisering, ondersteuning en samenwerking.

Ik wil advies over ons gezondheidsbeleid

Wij kunnen met u meedenken over gezondheid in relatie tot diverse beleidsterreinen. Ook adviseren wij u graag over toepassing van de Omgevingswet.

Cijfers en feiten

Ons jaarverslag, verschillende factsheets, recente gezondheidscijfers of onze strategische agenda inzien? We hebben interessante informatie voor u op een rij gezet.

Hoe werkt hulp bij incidenten en crises?

De GGD is verantwoordelijk voor de uitvoering van vier crisisprocessen: Infectie-ziektebestrijding, Psychosociale Hulpverlening, Medische Milieukunde en Gezondheidsonderzoek na Rampen.

We geven gezondheidskundig advies over infectieziektebestrijding en over gevaarlijke stoffen zoals asbest. Ook zetten we psychosociale hulpverlening in en doen gezondheidsonderzoek na rampen. In acute situaties voeren we de professionele regie op de vier genoemde processen die betrekking hebben op de publieke gezondheidszorg. De GGD adviseert en ondersteunt de gemeenten in de nafase van rampen en crises en ook bij kleinschalige incidenten en zedenzaken: vaak schokkende gebeurtenissen die veel maatschappelijke onrust veroorzaken.

Tijdens een crisis werkt de GGD nauw samen met de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), de Veiligheidsregio en de gemeente(n) waarin de crisis zich voordoet. De GHOR is dan verantwoordelijk voor de coördinatie van de geneeskundige hulpverlening. Deze bestaat o.a. uit ambulancezorg, ziekenhuizen en huisartsenposten.

Ik wil op de hoogte blijven

Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven, zoals de nieuwsbrief Openbare gezondheidszorg of Epidemiologie.

Ik wil beleidsadvies

Wenst u advies over de gezondheidsaspecten van uw beleid?
Wij gaan graag met u in gesprek.

Strategische agenda

Waar ligt onze focus op de komende jaren?