Meningokokken

""

Meningokokken is een zeldzame ziekte, die wordt veroorzaakt door de meningokokkenbacterie. De ziekte kan tot ernstige complicaties leiden. Zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. De Jeugdgezondheidszorg van GGD Zaanstreek-Waterland biedt een vaccinatie tegen een aantal typen meningokokken aan. Binnen en buiten het Rijksvaccinatieprogramma.

Voor wie is de meningokokkenvaccinatie?

Er zijn inentingen voor meningokokken die binnen, of buiten het Rijksvaccinatieprogramma vallen:

Binnen het Rijksvaccinatieprogramma

Kinderen van de volgende leeftijden krijgen het vaccin tegen meningokokkentypes A, C, W en Y aangeboden binnen het Rijksvaccinatieprogramma:

  • Kinderen van 14 maanden oud
  • Jongeren die zijn geboren tussen 1 mei en 31 december 2004
  • Jongeren die zijn geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004, of in 2005. Zij krijgen in 2019 een uitnodiging voor de vaccinatie.

Het is de bedoeling dat eind 2019 alle 14- tot 18-jarigen gevaccineerd zijn.

Heeft u vragen over vaccinatie tegen meningokokkenziekte binnen het Rijksvaccinatieprogramma? Bel dan met onze Jeugdgezondheidszorg via 075 – 651 92 99 (van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 – 12.00 uur).

Vaccinatie tegen meningokokkentype valt niet binnen het Rijksvaccinatieprogramma.

Buiten het Rijksvaccinatieprogramma (vaccinatie op maat)

Er is een toenemende vraag naar meningokokkenvaccinaties voor de typen A, C, W en Y bij groepen die niet vallen onder het Rijkvaccinatieprogramma. Dit komt onder meer door recente media-aandacht voor de meningokokkenziekte. Het risico op het krijgen van een meningokokkeninfectie is echter nog altijd erg klein.

Wilt u uw kind(eren) al eerder of buiten het Rijksvaccinatieprogramma om laten vaccineren tegen meningokokkenziekte? Dat kan bij de GGD. U kunt kinderen tussen de 1 tot en met 5 jaar en jongeren tussen de 14 tot en met 24 jaar laten inenten. Voor deze leeftijdsgroepen is er een beperkte voorraad vaccins. Dit is omdat meningokokkenziekte vooral jonge kinderen en jongeren treft. Daarnaast is het zo dat vooral jongeren bijdragen aan de verspreiding van de ziekte. Een vaccinatie buiten het Rijksvaccinatieprogramma om kost €75,-.

Heeft u medisch inhoudelijke vragen over vaccinatie tegen meningokokkenziekte buiten het Rijksvaccinatieprogramma om? Bel ons dan op 0900 – 254 54 54 en toets 4.

GGD Zaanstreek-Waterland biedt vaccinatie tegen meningokokkentype B niet aan, omdat er nog onduidelijkheid over de duur van de bescherming bestaat en omdat dit vaccin relatief veel bijwerkingen (hoge koorts) geeft.