Tijdens mijn zwangerschap

""

Zwanger! Een mooie en soms ook spannende tijd breekt aan voor je. Onze Jeugdgezondheid (JG) biedt hulp en ondersteuning tijdens je zwangerschap. We helpen je ook graag bij de voorbereiding op het ouderschap. Heb je vragen over je zwangerschap, het ouderschap en wat erbij komt kijken? Of ben je op zoek naar een zwangerschapscursus of zwangerschapsyoga? Wij helpen je graag.

GroeiGids-app

Deze app biedt jou als (aanstaande) ouder betrouwbare voorlichting en inzicht in de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind.

Inspectie kinderopvang

Onze GGD houdt toezicht op de kinderopvang in de regio. We leggen je graag uit hoe we dit doen en waar je de rapporten hiervan kunt vinden.

22 wekenprik

Maak hier een afspraak voor de 22 wekenprik (kinkhoestvaccinatie).

Ik ben op zoek naar een zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus kan je helpen fit en ontspannen zwanger te zijn. Ook is het een goede voorbereiding op de bevalling en de eerste periode erna. Kijk bij het Centrum voor Jeugd en Gezin van jouw gemeente voor meer informatie over cursussen bij jou in de buurt. Voor Zaanstreek kun je terecht bij Cursusbureau Zaanstreek.

Ik wil extra informatie over zwanger zijn en ouderschap

Het is mogelijk dat een jeugdverpleegkundige je bezoekt tijdens de zwangerschap. Zo kun je je goed voorbereiden op het aanstaande ouderschap. Ook met thema’s als hechting, opvoeddoelen, opvoedwaarden en opvoedstijlen kan de jeugdverpleegkundige je helpen. Wil je graag contact met de jeugdverpleegkundige dan kun je dit bespreken met je verloskundige. Je mag ons ook bellen voor een afspraak op telefoonnummer 075 – 651 83 40.

Ik ben zwanger en nog geen 25 jaar (VoorZorg)

VoorZorg is bedoeld voor vrouwen tot 25 jaar en voor het eerst zwanger, die tijdens de zwangerschap en daarna extra zorg kunnen gebruiken. De Voorzorg verpleegkundige biedt jou tijdens huisbezoeken alle noodzakelijke steun en informatie. Het is een aanvulling op de zorg die de verloskundige, de kraamzorg of het consultatiebureau biedt. Heb je belangstelling? Geef dit dan aan bij je verloskundige, een andere hulpverlener of meld jezelf aan via de e-mail, teamvoorzorg@ggdzw.nl. Of bel 075-6518340.

22 wekenprik (kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen)

Als je tussen 22 en 34 weken zwanger bent, kun je de 22 wekenprik krijgen (een gratis kinkhoestvaccinatie). Dit kan bij een Centrum voor Jeugd en Gezin of Centrum Jong bij jou in de buurt. Bel voor een afspraak met 0900-2545454 (keuze 5) of vul het aanmeldformulier voor een afspraak in.

Bescherming voor de baby

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s die niet of niet volledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Daarom adviseert de Gezondheidsraad zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest als zij tussen 22 – 34 weken zwanger zijn. De zwangere vrouw geeft het vaccin via de navelstreng door aan de ongeboren baby. De baby is daarmee ook de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.