Tijdens mijn zwangerschap

""

Zwanger! Een mooie en soms ook spannende tijd breekt aan voor je. Onze Jeugdgezondheidszorg (JGZ) biedt hulp en ondersteuning tijdens je zwangerschap. We helpen je ook graag bij de voorbereiding op het ouderschap. Heb je vragen over je zwangerschap, het ouderschap en wat erbij komt kijken? Of ben je op zoek naar een zwangerschapscursus of zwangerschapsyoga? Wij helpen je graag.

GroeiGids-app

Deze app biedt jou als (aanstaande) ouder betrouwbare voorlichting en inzicht in de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind.

Inspectie kinderopvang

Onze GGD houdt toezicht op de kinderopvang in de regio. We leggen je graag uit hoe we dit doen en waar je de rapporten hiervan kunt vinden.

Op zoek naar een zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus kan je helpen fit en ontspannen zwanger te zijn. Ook is het een goede voorbereiding op de bevalling en de eerste periode erna. Kijk bij het Centrum voor Jeugd en Gezin van jouw gemeente voor meer informatie over cursussen bij jou in de buurt. Voor Zaanstreek kun je terecht bij Cursusbureau Zaanstreek.

Extra informatie over zwanger zijn en ouderschap

Het is mogelijk dat een jeugdverpleegkundige je bezoekt tijdens de zwangerschap. Zo kun je je goed voorbereiden op het aanstaande ouderschap. Ook met thema’s als hechting, opvoeddoelen, opvoedwaarden en opvoedstijlen kan de jeugdverpleegkundige je helpen. Wil je graag contact met de jeugdverpleegkundige dan kun je dit bespreken met je verloskundige. Je mag ons ook bellen voor een afspraak op telefoonnummer 075 – 651 83 40.

Zwanger en nog geen 25 jaar (VoorZorg)

VoorZorg is bedoeld voor vrouwen tot 25 jaar en voor het eerst zwanger, die tijdens de zwangerschap en daarna extra zorg kunnen gebruiken. De Voorzorg verpleegkundige biedt jou tijdens huisbezoeken alle noodzakelijke steun en informatie. Het is een aanvulling op de zorg die de verloskundige, de kraamzorg of het consultatiebureau biedt. Heb je belangstelling? Geef dit dan aan bij je verloskundige, een andere hulpverlener of meld jezelf aan via de e-mail, teamvoorzorg@ggdzw.nl. Of bel 075-6518340.

22 wekenprik (kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen)

De kinkhoest vaccinatie kun je halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad. En je niet voor je 37ste week bevallen bent. De prik kun je halen bij een Centrum voor Jeugd en Gezin of Centrum Jong bij jou in de buurt.

De afspraak is tevens een kennismaking met je eigen consultatiebureau. Daarom is het leuk dat je de afspraak op je eigen consultatiebureau maakt. Je kunt dan meteen zien waar je straks met je baby komt.

Vul het aanmeldformulier voor een afspraak in.

Let op: Tussen een coronavaccinatie en de 22 wekenprik moet 7 dagen zitten. Hou hier rekening mee met het kiezen van een datum.

Bescherming voor de baby

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s die niet of nog niet alle kinkhoestprikken hebben gehad. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad.

Afspraak gemaakt?

Je hebt een afspraak gemaakt voor de 22 wekenprik. Tijdens deze afspraak maak je meteen kennis met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) in jouw wijk. Kijk om je voor te bereiden op deze afspraak op deze pagina naar een aantal onderwerpen waar we het over kunnen hebben. Daar kun je er 2 uit kiezen. Je kunt zelf aangeven waar jij graag wat meer over wilt weten.

 

Griepprik voor zwangeren

Ben je 22 weken of langer zwanger tussen 15 oktober 2023 tot 1 maart 2024? Dan kun je vanaf dinsdag 17 oktober een griepprik bij ons halen. Dit kun je doen tot aan het einde van je zwangerschap.

Je kunt de griepprik alleen halen tussen 17 oktober en 29 december 2023 op onze priklocatie in Assendelft, AcTivegebouw, Industrieweg 10. En tussen 3 januari en 29 februari 2024 bij de GGD, Vurehout 2 in Zaandam.

Pasgeboren baby’s hebben grotere kans om ernstig ziek te worden van griep. Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je baby. Zo is je kindje ook in de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen griep.

Vul het aanmeldformulier voor een afspraak in.

Wil je meer weten over de griepprik voor zwangeren? Bekijk de informatie op de website van het RIVM.

Heb je een vraag? Kijk of het antwoord op de website van het RIVM staat.