Vaccinaties

""

Onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen op de consultatiebureaus verzorgen de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma beschermt kinderen in Nederland tegen 12 ernstige infectieziekten. Dankzij de vaccinaties komen deze ziekten in Nederland nu bijna niet meer voor. De eerste vaccinatie bij jouw baby vindt plaats tussen 6 en 9 weken na de geboorte. De laatste op 14-jarige leeftijd.

Rijksvaccinatieprogramma

Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma vind je op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

GroeiGids-app

Deze app biedt jou als (aanstaande) ouder betrouwbare voorlichting en inzicht in de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind.

MijnKinddossier

In ons digitaal ouderportaal vind je informatie over de ontwikkeling van je kind, groeicurves en afspraken met de Jeugdgezondheid.

Wanneer krijgt mijn kind welke vaccinatie?

Overzicht vaccinaties naar leeftijd kind
Leeftijd Vaccinatie 1 Vaccinatie 2
6 – 9 weken DKTP-Hib-HepB Pneumokokken
3 maanden DKTP-Hib-HepB  
5 maanden DKTP-Hib-HepB Pneumokokken
11 maanden DKTP-Hib-HepB Pneumokokken
14 maanden BMR MenACWY
4 jaar DKTP  
9 jaar DTP BMR
10 jaar HPV HPV
14 jaar MenACWY  

Heb je nog vragen over de vaccinaties? Neem contact met ons op.

Wanneer zijn er groepsvaccinaties & inhaalvaccinaties HPV?

In het voorjaar en najaar plannen we de groepsvaccinaties op verschillende locaties verspreid over de regio. De data staan hieronder als ze bekend zijn.
De volgende groepen krijgen in 2022 een brief van het RIVM:

  • Voor een BMR/DTP inenting: kinderen geboren in 2013. Ook andere kinderen onder de 18 kunnen deze prik nog halen.
  • Voor een HPV inenting: Vanaf dit jaar krijgen ook jongens een uitnodiging voor deze inenting. De vaccinatieleeftijd voor HPV is verlaagd van 13 naar 10 jaar. Alle kinderen geboren in 2012 en 2009 krijgen hier een uitnodiging voor. Alle jongens geboren in 2004 en 2006 krijgen ook een uitnodiging. Alle jongeren tussen de 13 en 18 jaar, die nog niet de HPV-prik hebben gehad, krijgen dit jaar een herinnering.
  • Voor een Meningokokken inenting: Jongeren geboren in 2008. Ook jongeren geboren tussen 2003 en 2007 kunnen deze prik komen halen.

Het is belangrijk om de prik te halen, ook nu er corona heerst. Uw kind is na de prik niet gevoeliger voor het coronavirus en de weerstand is na de prik niet minder.
Neem voor inhaalvaccinaties of een persoonlijk gesprek over vaccinaties contact op met uw eigen CJ/CJG.
Is een vaccinatieserie voor het 18de jaar begonnen, dan mag uw kind dit altijd afmaken.

Waarom zijn vaccinaties belangrijk voor mijn kind?

Onderstaand filmpje laat je zien waarom vaccinaties voor je kind belangrijk zijn. Meer betrouwbare informatie over vaccinaties vindt u terug op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

 

22 wekenprik (kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen)

Als je tussen 22 en 34 weken zwanger bent, kun je de 22 wekenprik krijgen (een gratis kinkhoestvaccinatie). Dit kan bij een Centrum voor Jeugd en Gezin of Centrum Jong bij jou in de buurt. Bel voor een afspraak met 0900-2545454 (keuze 5) of vul het aanmeldformulier voor een afspraak in.

Bescherming voor de baby

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s die niet of niet volledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Daarom adviseert de Gezondheidsraad zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest als zij tussen 22 – 34 weken zwanger zijn. De zwangere vrouw geeft het vaccin via de navelstreng door aan de ongeboren baby. De baby is daarmee ook de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.