Seksualiteit en Soa’s

""

Ben je bang dat je een soa hebt? Wil je een soa-test laten doen of meer weten over seks en relaties? En is contact met je huisarts niet mogelijk of niet wenselijk? Dan ben je welkom bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland. Hier kun je – als je wilt anoniem – terecht voor soa-testen, vragen over soa’s, PEP/PreP, vaccinatie tegen hepatitis A en B, onbedoelde zwangerschap, anticonceptie, seksueel overschrijdend gedrag en seksualiteit.

Bekijk hier een filmpje over wat het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland voor je kan betekenen.

Drukte spreekuur Centrum voor Seksuele Gezondheid

Op dit moment zijn de spreekuren bij Centrum voor Seksuele Gezondheid erg vol geboekt en is het lastig om op korte termijn een afspraak in te plannen. Voor soa testen en andere hulpvragen kun je ook terecht bij je huisarts.
Voor anonieme SOA testen kun je ook naar de One Day Clinic in Amsterdam.

Betrouwbare soa thuistesten (deze kun je ook vinden bij www.soaaids.nl):

Klachten van Apenpokken (Monkeypox)?

Heb je klachten die zouden kunnen passen bij apenpokken? Zoals:

  • Koorts, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen, vermoeidheid of een gevoel van algeheel ziek zijn.
  • Huiduitslag, blaasjes, zweertjes, wondjes of puistjes in het gelaat of op andere plekken van het lichaam.
  • Klachten van pijn of jeuk bij de anus? Verlies van slijm, bloed of pus uit de anus?

Kom dan niet naar je afspraak en lees de informatie hieronder over Monkeypox.

Monkeypox/apenpokken

Update 26 oktober 2021

De afgelopen maanden heeft GGD Zaanstreek-Waterland de preventieve vaccinaties voor monkeypox uitgevoerd. Deze vaccinaties richten zich op de hoogrisicodoelgroepen van mannen die seks hebben met mannen (MSM). Er kwamen in oktober nog maar heel weinig nieuwe infecties bij. Maar helemaal verdwenen is het virus nog niet. U kunt nog wel monkeypox krijgen, tenzij u ze al hebt gehad. Als u gevaccineerd bent, is de kans kleiner dat u monkeypox krijgt. Maar het kan nog steeds. Blijf dus letten op symptomen.

We gaan landelijk de preventieve monkeypox vaccinatiecampagne de komende periode afronden. Bij GGD Zaanstreek-Waterland ziet dit er als volgt uit:

Behoort u tot de hoogrisico doelgroep? Dan kunt u nog tot uiterlijk dinsdag 1 november 2022 een uitnodiging voor monkeypox vaccinatie ontvangen. Neem hiervoor contact op met ons team Infectieziektebestrijding via 0900 – 254 54 54 (optie 5), op werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur. Het heeft geen zin om de huisarts hierover te bellen.
U kunt tot uiterlijk dinsdag 15 november 2022 een afspraak maken voor de 1e prik.
U kunt tot uiterlijk dinsdag 13 december 2022 een afspraak maken voor de 2e prik.

Na dinsdag 13 december 2022 kunnen inwoners van Zaanstreek-Waterland geen monkeypox prik krijgen vanuit de landelijke preventieve monkeypox vaccinatie campagne.

Er is bij mensen in Nederland apenpokken (Monkeypox) vastgesteld. Voorheen zagen we heel af en toe iemand met deze ziekte in Europa. Als iemand apenpokken heeft moet die thuis blijven om verdere verspreiding te voorkomen. Op dit moment is er onduidelijkheid over de verspreiding en besmettelijkheid van het virus en verzamelt de GGD informatie. Zolang er onduidelijkheid bestaat zijn we extra voorzichtig.

Heb je  verschijnselen die zouden kunnen passen bij apenpokken? Zoals:

 • Koorts, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen, vermoeidheid of een gevoel van algeheel ziek zijn.
 • Huiduitslag, blaasjes, zweertjes, wondjes of puistjes in het gelaat of op andere plekken van het lichaam.
 • Klachten van pijn of jeuk bij de anus? Verlies van slijm, bloed of pus uit de anus?

Kom dan niet naar je afspraak en neem dan contact op met het Centrum voor Seksuele Gezondheid, tel. 075 – 651 83 63. Op dit nummer zijn we elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 10.30 uur.

Buiten deze tijden kun je bellen met het algemene telefoonnummer van de GGD (0900-2545454). Vraag dan naar een arts of verpleegkundige van het Centrum voor Seksuele Gezondheid. Zijn die niet bereikbaar of krijg je klachten buiten kantoortijden? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat je een risicocontact van iemand met monkeypox bent dan neemt de GGD contact met je op. Onze medewerkers bespreken met je wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie.

Preventieve vaccinatie Monkeypox/apenpokken

Monkeypox is een type pokkenvirus en het komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met de gebieden in Afrika hadden. We zien dat de ziekte zich nu verspreidt in Europa en andere gebieden waar de ziekte van oorsprong niet voorkomt. Het Monkeypox virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen.

Vaccineren is een van de manieren om de uitbraak van monkeypox te bestrijden. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom krijgen alleen risicogroepen een preventieve vaccinatie tegen monkeypox (apenpokken). De vaccinatie is vrijwillig en gratis.

Wie krijgt een uitnodiging voor vaccinatie

Het RIVM bepaalt welke groepen het monkeypoxvaccin krijgen. Het gaat om mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen die:

 • PrEP gebruiken via de huisarts
 • Leven met hiv en het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox.
 • bekend zijn bij het Centrum Seksuele Gezondheid en het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox, inclusief sekswerkers.

Mocht je tot de doelgroep behoren en nog geen uitnodiging ontvangen hebben. Neem dan voor meer informatie contact op met ons Team Infectieziektebestrijding via 0900 – 254 54 54 (optie 4) op werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur. Het heeft geen zin om de huisarts te bellen over de uitnodiging.

Symptomen en Bron- en contactonderzoek

Als je klachten hebt die passen bij het monkeypoxvirus kunnen wij niet vaccineren. Neem dan contact op met ons Team Infectieziektebestrijding via 0900 – 254 54 54 (optie 4).
Als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat je een risicocontact van iemand met monkeypox bent, dan neemt de GGD contact met je op. Onze medewerkers vertellen wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie. Het heeft geen zin om hierover zelf met de GGD contact op te nemen.

Vragen of meer informatie

Kijk voor meer informatie over het monkeypoxvirus op de website van het RIVM en op de website van SOA Aids Nederland.

Maak een afspraak voor een soa-test of consult

Uitslag soa-test

Je kunt inloggen voor de uitslag als je een e-mail hebt ontvangen met het bericht dat je uitslagen bekend zijn.